Porterville, norr om Kapstaden i Sydafrika. Foto: Google

Man död efter krasch under skärmflygning

Uppdaterad
Publicerad

En skärmflygare från Jämtland har omkommit i samband med en tävling i Sydafrika.

Under morgonen nåddes svenska skärmflygförbundet av budet att en man från Jämtland omkommit i samband med en olycka i Porterville i Sydafrika. Mannen kraschade under tävlingen och avled senare på sjukhus.

– Det är fruktansvärt, säger Svenska Skärmflygsförbundets ordförande Stefan Fille Jonsson, till SVT Nyheter.

Mannen var en mycket rutinerad skärmflygare och har tillhört sverigeeliten i inom sporten.

Polisen utreder på plats

– Sydafrikansk polis kommer utreda detta för att ta reda på vad som hänt. Man ska undersöka utrustningen och prata med vittnen.

Orsaken till olyckan är ännu inte fastställd. Men enligt sydafrikanska Times skedde den under en distanflygning. Den förolyckade svensken hade flugit 68 km på väg mot ett ”markmål” i närheten av Eendekuil när han ska ha hamnat i ”extrem turbulens”.

Liten höjd – stora risker

Enligt Ulf Mårtensson, ordförande i Skärmflygförbundets säkerhetskommitté, kan till exempel en plötslig virvelvind göra att skärmen ”slår in”, det vill säga att den klappar ihop helt och hållet.

– När det händer faller flygaren fritt tills skärmen vecklar ut sig igen. Högt upp i luften går det bra, i värsta fall kan man använda nödskärmen. Men nära marken vid exempelvis landning finns inga marginaler och då blir det mycket farligt om skärmen slår in.

Liten sport

I Sverige är skärmflygning en liten sport med omkring 1.300-1.500 aktiva piloter. Trots att svenska skärmflygare är välutbildade och riskmedvetna så sker tragedier, berättar Ulf Mårtensson. 

– Det kan gå flera år utan att det händer någonting. Sedan kommer plötsligt ett par dödsolyckor i tät följd som inte har någonting alls med varandra att göra. I dag är en svart dag för lilla skärmflygar-Sverige.

Anhöriga är underrättade om dödsolyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.