Såhär såg det ut i ett av de utrymmen som fyrverkerierna förvarades. Foto: Polisens förundersökning

900 kilo fyrverkerier hittades av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Företrädaren till en matbutik i Jämtlands län åtalas för att ha haft 900 kilo fyrverkerier utan tillstånd. Nu vill åklagaren att företaget ska tvingas betala 75 000 kronor i böter.

Fyrverkerierna upptäcktes vid en kontroll av polis sommaren 2018. Då hittades 900 kilo fyrverkerier i lokaler i anslutning till butiken samt andra utrymmen som kunde kopplas till affären.

Enligt polisens schablonberäkningar utgör de 900 kilona en explosiv nettovikt på 90 kilo, gränsen för vad som får förvaras utan tillstånd går vid fem kilo.

Flera av kartongerna som fyrverkerierna förvarades i var fuktiga. Enligt polisen medför det en extra stor explosionsrisk eftersom fuktiga fyrverkerier kan självantända och att det kan räcka att en kartong tappas i marken.

Hade tillstånd tidigare

Lokalerna som pjäserna förvarades i var, enligt åklagaren, inte heller godkända att ha explosiva varor i.

Handlaren hade tidigare haft tillstånd att förvara och sälja fyrverkerier men tillståndet hade gått ut vid polisens inspektion.

I förhör säger handlaren att de fyrverkerier som hittades var sådant som skulle skickas tillbaka till leverantören, som erbjuder att återta varor som inte blivit sålda, men enligt handlaren kom aldrig leverantören och hämtade varorna.

Riskerar företagsbot

Leverantören har dock en annan syn på saken och menar i förhör att de försökt få tag på handlaren och att de nu planerar att stämma företaget.

Åklagaren i ärendet menar att handlaren gjort sig skyldig till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och menar att de ska betala 75 000 kronor i en företagsbot.

Sålde tobak utan tillstånd

När en annan inspektion gjordes ett drygt halvår senare fanns fyrverkerier kvar, denna gång handlade det om 50 kilo.

Affären har även haft tobaksvaror till försäljning utan att ha anmält detta till kommunen, vilket inte är tillåtet.

För detta åtalas affärens företrädare för olovlig försäljning av tobaksvaror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.