Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Godén har jobbat som hyrsjuksköterska i Visby, Åre och Östersund, men nu har hon en fast tjänst på kirurgavdelningen på Östersunds sjukhus. I videon berättar hon om varför. Foto: SVT/Lena Samuelson

Hanna slutade som hyrsjuksköterska – gick till fast tjänst på kirurgen i Östersund

Publicerad

Det nya avtalet ger inhyrda sjuksköterskor högre lön än de fast anställda. Men Hanna Godén ville ha ett annat liv och har valt att gå från hyrsjuksköterska till fast tjänst.

Hanna Godén har jobbat som hyrsjuksköterska i Visby, Åre och Östersund. Även det nya avtalet för hyrpersonal ger en högre lön än vad de anställda får, men Hanna har ändå tackat ja till en fast tjänst på kirurgen på Östersunds sjukhus.

– Jag känner att det är viktigt att veta att jag ska jobba där jag trivs, säger hon.

Anställt läkare och sjuksköterskor

Enligt Katarina Nyberg Finn (S) , ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, har regionen anställt 200 fler läkare och sjuksköterskor om man jämför med samma tid i fjol. Hanna Godén är alltså en av dem.

– Jag har försökt få med mig kollegor som är hyrsjuksköterskor, men det är svårt. Det hänger på lönen, säger Hanna Godén.

Timkostnad för regionen

Regionens timkostnad för fast anställda innefattar lön och omkostnader. I timkostnaden för hyrpersonal ingår den procent som bemanningsbolagen tar för att förmedla sjuksköterskor och läkare.

En anställd sjuksköterska/ specialistsjuksköterska kostar idag 340- 450 kronor i timmen och för en inhyrd sjuksköterska/ specialistsjuksköterska blir kostnaden 650-800 kronor.

Regionens kostnad för en fast anställd specialistläkare är cirka 700 kronor i timmen och kostnaden för en inhyrd specialist i nya avtalet blir 1 500- 1 900 kronor i timmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.