Hanna vill få fler kvinnor att fiska

Publicerad

Fiske är en mansdominerad sport och fritidsintresse. Men det vill Hanna Degling ändra på. Hon är ny lokalansvarig för Fjällorna, en fiskeförening för kvinnor.

I lördags bjöd länsstyrelsen i Jämtlands län in allmänheten till Fiskets dag. Inne i lokalen på Folkets hus var det i princip fullsatt. Under dagen fick de bland annat höra om Storsjööringens historia och det senaste inom fiskeforskningen.

Fiske är populärt, inte minst i vårt län. Men det är mest män som lockas.

– Det är en mansdominerad aktivitet, säger Hanna Degling.

Hoppas på ökad aktivitet

Hon har precis flyttat till Jämtland och Frösön och är väldigt fiskeintresserad. Det gjorde att hon engagerade sig i föreningen Fjällorna där hon nyligen blev lokalansvarig för Jämtlands län.

– Fjällorna är en förening som finns över hela Sverige som arrangerar fiskeaktiviteter för kvinnor och uppmuntrar kvinnor att börja fiska, säger hon och fortsätter:

– Det finns även Fjällor här i Jämtland men jag tror inte att de är så aktiva så nu ska jag försöka få gång föreningen här. Förhoppningsvis kan jag ordna lite aktiviteter och kanske till och med rekrytera lite nya medlemmar.

Längtar till flugfisket drar igång

Hon anser att en särskild förening för kvinnor behövs.

– Jag tror att det blir lättare för kvinnor att börja fiska om det finns en sådan här organisation, säger hon.

Och själv då? Vilket fiske föredrar hon?

– Jag älskar att flugfiska så nu ser jag fram emot att börja flugfiska i juni, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.