Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samhällsnyttan går först – se hur du kan öka chansen att få omställningsstöd. Foto: SVT

Här är de med goda chanser att få byta yrke med studiestöd

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 14 000 i landet har hittills ansökt om omställningsstudiestöd – men det är inte alla som kommer att få ett ja. Den som vill studera till konstnär har inte lika goda utsikter som den som vill bli lokförare.

– Det ska vara ett yrke som efterfrågas, säger Patric Huczkowski på TRR.

– Det här är en fantastisk möjlighet att göra något annat, säger Håkan Karlström som är chef för Omställningsnämnden.

Ansökningarna hanteras av CSN, Centrala studiestödsnämnden , men när det gäller att bedöma vad den lokala arbetsmarknaden behöver så är omställningsorganisationerna i respektive region, till exempel Omställningsfonden och TRR, Trygghetsrådet, viktiga pusselbitar.

– Man kan stärka sin roll i den bransch man jobbar i, säger Håkan Karlström. Det kan till exempel vara en barnsköterska som vill bli förskollärare.

– Man kan också helt byta spår, säger Patric Huczkowski på TRR. En sekreterare som vill jobba med människor kanske vill bli undersköterska.

I videon ser du jobbyten  som har en stor chans att få godkänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.