Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer än dubbelt så många som väntat söker omställningsstudiestöd. CSN hanterar ansökningarna och Stefan Tärnhuvud på kontoret i Sundsvall är förvånad över intresset.

Tusentals vill studera mitt i livet – en chans att byta jobb

Uppdaterad
Publicerad

Det rasar in ansökningar till CSN, Centrala studiestödsnämnden, som hanterar det nya studiestödet för vuxna – omställningsstudiestödet. Att studera med 80 procent av inkomsten lockar fler än väntat.

Stefan Tärnhuvud på CSN i Sundsvall ser hur det ramlar in ansökningar från hela landet varje dag. Man har kunnat söka omställningsstudiestödet sedan första oktober

– Vi trodde på cirka 5 300 ansökningar vid årsskiftet, men vi har redan närmare 14 000, säger Stefan Tärnhuvud på CSN.

Pengarna räcker inte till alla sökande

Tanken med stödet är att få till en mer flexibel arbetsmarknad – att flera ska stärka sin attraktionskraft på arbetsmarknaden. De som vill förkovra sig inom sin bransch eller helt byta spår ska kunna studera även om man har till exempel en familj, lån eller andra fast omkostnader.

– Det inte lätt att klara sig på det vanliga studielånet på cirka 11 000 kronor, säger Stefan Tärnhuvud.

CSN försöker nu hantera mängden ansökningar, alla kommer inte att beviljas. Det är i nuläget budgeterat för 8 800 beviljade ansökningar till juni 2023.

Hör Stefan Tärnhuvud på CSN om det massiva intresset i klippet

Vad är omställningsstudiestöd?

De som beviljas får 80 procent av inkomsten och det finns extra bidrag att söka. Den sökande kan förkovra sig inom sin nuvarande bransch eller helt byta spår. Det kan inte vara en utbildning som arbetsgivaren borde stå för.

Öppnades för ansökningar den 1 oktober. Det är budgeterat för cirka 8 800 beviljade studieplaner till juni 2023.

Måste uppfylla fyra kriterier

Du ska vara 27–62 år

Du har arbetat 12 månader under de senaste 24 månaderna

Du har arbetat åtta år under de senaste 14 åren

Du ska stärka din position på arbetsmarknaden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.