Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandra gick från att arbeta som elevassistent till ett raffinaderi. Foto: SVT

Sandra bytte karriär från elevassistent till ett raffinaderi: ”Bästa jag har gjort”

Uppdaterad
Publicerad

I tio år arbetade Sandra som elevassistent i Lysekil. Hon hade en fast tjänst och trivdes till en början bra med sitt arbete. Men för några år sedan förändrades det och hon började trivas allt sämre.

– Jag kände att jag till slut var tvungen att välja mellan mig eller jobbet, säger Sandra.

Att det var just till processoperatör på ett raffinaderi som Sandra skulle utbilda sig till var ett självklart val, eftersom hon hade flera släktingar i den branschen.

– Jag tog studieledigt ett år och läste på processtekniska gymnasiet i Munkedal. När jag var klar fanns det inga lediga jobb inom den branschen, så jag gick tillbaka till mitt jobb inom skolan igen.

Sökte nytt jobb

Efter en överenskommelse med sin arbetsgivare avslutade Sandra till slut sin tjänst som elevassistent. Efter ett par månader dök en tjänst upp på ett raffinaderi Energihamnen i Göteborg.

Sandra sökte jobbet och fick det och arbetar nu bland annat med att övervaka och styra olika tillverkningsprocesser på raffinaderiet.

– Jag tycker jag var modig som valde att göra detta bytet, säger hon

Fler väljer att omskola sig

Enligt omställningsorganisationen Trygghetsrådet, som arbetar med att stötta uppsagda tjänstemän till nya jobb, har intresset att omskola sig ökat.

– Det är dubbelt så många som väljer att vidareutbilda eller omskola sig idag via TRR  jämfört med för fem år sedan och majoriteten av dem är kvinnor, säger Erica Sundberg, operativ chef på Trygghetsrådet.

För Sandras del har karriärväxlingen haft stor betydelse och hon ångrar inte valet av arbetsplats.

– Att som helt nyutbildad komma till en arbetsplats och få det fina bemötandet jag fick har jag inte upplevt innan, vilket kändes helt fantastiskt Nu har jag ett jobb som jag ser fram emot att gå till, säger Sandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.