Skriv i chatten och berätta om dina barn varit friskare under pandemin, eller om de varit sjuka lika mycket som vanligt. Foto: TT

Har ditt barn varit friskare under pandemin? Berätta här!

Uppdaterad
Publicerad

Antalet patienter på barnkliniken har halverats under pandemin. Kliniken förklarar det med att vi blivit bättre på handhygien och att hålla avstånd. Här kan du se vad våra tittare svarade på frågan om de märkt att deras barn varit friskare under pandemin.

Har ditt barn varit friskare under pandemin? Berätta mer här!

Tack för era berättelser! Nu avslutar vi den här chatten.

Sabina • Vi har haft några lättare förkylningar men de har gått över snabbt. Ingen vinterkräksjuka/magsjuka sedan corona började. Bara nån enstaka dag med dålig mage så överlag mycket friskare. Inte många dagar med feber heller jämfört med tidigare år. Ingen i familjen som behövt antibiotika under detta år. Upplever det som väldigt skönt även om det kan vara lite jobbigt att komma fram till om de är sjuka på morgonen eller om de bara inte "pratat igång rösten". Har ju hänt att man stannat hemma och upptäckt att det inte var något mer än en nysattack eller lite "skrovlig röst" på morgonen. Men på det stora hela är det ju bra!

God morgon och tack för att ni delar med er av era upplevelser! Vi planerar att ha chatten öppen under hela torsdagen, så fortsätt att dela med er!

Här nedanför kan ni se vad några föräldrar vi träffade i Badhusparken Östersund tänker om barninfektioner under det senaste året.

// Alexandra, SVT nyheter Jämtland

Åre förälder • Mina tre barn har varit betydligt friskare än innan pandemin. Äntligen har folk sina halvsjuka, hängiga och småsnoriga barn hemma! Eller blir hemskickade som sig bör! Jag tror att ”karensdagarna” 48h symptomfri är en anledning. I vanliga fall skicka föräldrar sina barn till skolor och förskolor för tidigt. Inte en enda magsjuka har vi drabbats av heller under detta år vilket vi i normalfallet brukar få flertalet gånger per år då det går magsjuka i epidemier på förskola och skola.

Alice • Jag håller med. Friskare barn det här året än någonsin (har fyra st). Enkelt, tänker jag, man har varit ute mer, det är noggrannare med handhygien och färre sjuka barn har vistats på förskolan och i skolan. Det skulle vara en otrolig hälsovinst och bespara samhället en massa pengar om vi kunde leva så här även efter pandemin. Om alla är lite noggrannare än vad de var fram till 2020 så skulle många få må bättre.
Det framkom inte i artikeln om barn råkat ut för färre olyckor under året. Har de det?
Nu känns det ju som att den här pandemin aldrig tar slut, men det måste vi ju tro att den gör.

Inte förvånad • Förvånar mig inte ett dugg, folk har väl låtit bli att vara på lekland och andra superspridarmiljöer!

Mrs Kickis • Jag håller inte med! Om en unge nyser på dagis så ska den hem. Det rings och så ska man i väg och hämta ett piggt barn och sedan MÅSTE man vara hemma i två dagar. Omdet finns några föräldrar som fått något gjort på dagtid under det här året. Ja GRATTIS till er!

Ahmed • Mina barn har varit kärnfriska hemma. Men då dom kommer till dagis och träffar andra barn så blir dom snoriga igen och måste vara hemma igen. Tror min fru och jag har varit hemma i snart 2månader sen i höstas pga snoriga barn.

Maria • Hej, skönt med friska barn, men funderar på hur barns immunförsvar kommer att påverkas i förlängningen nu när de inte har förkylningar/snuva eller magbesvär stup i kvarten?

Rebecka • Vår 3.5-åring har inte varit hemma från förskolan en enda dag pga sjukdom sedan pandemim började. Förskolan är stenhård på att följa rekommendationer vilket innebär att inga barn med minsta förkylningssymptom får vara på plats. Helt fantastiskt enligt mig! Speciellt då vårt barn har en polyp bakom näsan vilket ger jobbiga förkylningssymptom med väldigt täta luftgångar. Vi slapp till och med operation då vi inte har varit förkylda på snart 1 år! Vad jag önskar att dessa hårda regler fortsätter att gälla på förskolan även efter pandemin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet