Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fy fan vilken åktur!” säger Sven Wirén. Se hans egna bilder från hundspannsturen i Jämtlandsfjällen där slädhundarna plötsligt körde över kanten och föll flera meter. Foto: Sven Wirén, Marie Selander/SVT

Hundspann föll flera meter – se Svens bilder från Jämtlandsfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Vårvintern är högsäsong i fjällen, men vädret kan växla fort. Även den mest fjällvana kan överraskas av omslag i väder och snöförhållanden.

Det vet Sven Wirén, en rutinerad hundspannskörare, som häromdagen fick en mer dramatisk tur än han hade önskat sig.

I videon kan du se Sven Wiréns egna bilder från händelsen.

Sven Wirén, Rännberg, i Åre kommun, har kört hundspann i många år och tränar hundarna i alla slags väder, oavsett om det är solsken eller snöstorm.

Men när han förra helgen gav sig ut på en topptur med hundspannet på Mullfjället slog vädret om. Vinden tilltog och dimman. Sikten försvann.

Området är brant och känt för att där bildas hängdrivor och kan vara förrädiskt.

Hundarna försvann i ”vindvak”

Mitt på leden försvann plötsligt hundarna framför honom. De föll och han själv var på väg att dras med. Han stod på kanten till vad som i folkligt tal kallas ”vindvak”: en stor urgröpning i snön, orsakad av hård vind, som uppstått mitt på leden.

– I luften hann jag tänka att jag måste landa på fötterna, annars kommer jag att göra mig illa, säger Sven Wirén.

Trots att han varit ute på väldigt många turer under årens lopp var den dramatiska händelsen inget han tidigare upplevt.

Tre faror att se upp för när du besöker fjällen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre faror att se upp för när du besöker fjällen. Foto: Marie Selander

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.