Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här finns den skyddsvärda skogen – ny databas visar skogens naturvärden i Jämtlands län Foto: Sveriges lantbruksuniversitet

Här finns den skyddsvärda skogen – ny databas visar skogens naturvärden

Uppdaterad
Publicerad

För första gången finns nu en databas som ger en heltäckande bild över skogarnas naturvärden i landet, det vill säga var det finns skyddsvärda skogar som borde sparas.

– Databasen bekräftar det som många oroar sig över, att naturskogarna är på väg att fösvinna, säger professor Per Angelstam vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet som tillsammans med en grupp forskare tagit fram databasen.

Det är bland annat med hjälp av artificiell intelligens som databasen nu skapats och genom en omfattande sammanställning av naturvärdesinventeringar i landet.

– Vi har använt alla inventeringar som finns i Sverige, och det kanske är en halv miljon, säger professor Per Angelstam vid SLU.

All data har sedan analyserats och databasen visar nu naturvärden, hektar för hektar, för hela Sverige.

– Det databasen visar är en rangordning för varje hektarruta, från väldigt låga naturvärden till höga, säger Per Angelstam.

Databasen visar att idag finns bara stora sammanhängande skogsområden med höga naturvärden som aldrig kalavverkats – naturskogar och gammelskogar – längs fjällkedjan.

Första i sitt slag i landet

Meningen är att ge en översiktsbild över skogarnas naturvärden, för att veta var de skyddsvärda skogarna finns och var naturskyddsinsatser borde göras. Det är bristen på kunskap om naturvärden i skogen som är bakgrunden till att databasen tagits fram. Den är den första i sitt slag i landet.

– Det har inte funnits någon heltäckande bild över naturvärdena i hela landet, förrän nu, med den här databasen, säger Per Angelstam.

Inte klart vem som får använda skogsdatabasen

– Men det här ska kompletteras med inventeringar ute i fält, till exempel i de fall där markägare ska ersättas då skog med höga naturvärden skyddas.

Det är med finansiering från Naturvårdsverket som databasen tagits fram. Den färdigställdes i somras och är så ny att slutrapporten om den just nu håller på att skrivas. Beslut om hur den ska användas och vilka som kommer att få tillgång till den beslutas längre fram.

Se var de skyddsvärda skogarna finns i länet i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.