Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nära ett naturreservat i Dysjöberget utanför Ånge har skyddsvärd naturskog huggits ner, i strid med miljöcertifieringskraven. Det konstaterar skogsbiolog Sebastian Kirppu. Stubbar på hygget vittnar om att där stått 200 år gamla tallar, visar hans naturvärdesinventering. Foto: Marie Selander, SVT.

Skogsbiologerna: Skyddsvärd skog avverkas på länsgränsen mellan Jämtland och Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Trots miljöcertifiering och Sveriges miljömål – som slår fast att skyddsvärd skog ska sparas – så avverkas ändå naturskogar med mycket höga naturvärden i landet, exempelvis på länsgränsen mellan Jämlands och Västernorrlands län. Det fastslår skogsbiologer som gjort en omfattande naturvärdesinventering i området.

– Det är skandal. Ett certifierat skogsbolag som säger sig ta hänsyn till miljön och naturvården och gör så här, säger skogsbiolog Sebastian Kirppu.

Enligt naturvärdesinventeringen har 18 områden med skyddsvärd naturskog på gränsen mellan Jämtlands och Västernorrlands län antingen avverkats eller avverkningsanmälts av SCA. Inventeringen, som gjorts på ideell grund, har skickats till företaget DNV som den här veckan inleder en revision för att se hur SCA lever upp till certifieringen.

I Dysjöberget i Ånge kommun har ett 43 hektar stort område avverkningsanmälts, varav en stor del redan har avverkats. Området är belägen nära ett naturreservat. Det här är skyddsvärd naturskog som borde få stå kvar, fastslår Sebastian Kirppu, som tidigare jobbat på skogsbolag och myndigheter och som nu är expert med engagemang i föreningen Skydda skogen..

Striden om skogen

Inventeringen: 200 år gamla tallar höggs ner

– Här har det varit naturskog i flera århundranden tillbaka, säger Sebastian Kirppu.

Det är flera fynd som visar att det rör sig om en gammal, naturligt föryngrad (inte planterad) skog, med hög biologisk mångfald, exempelvis kritporing och kolticka. Sebastian Kirppu visar upp ett par exemplar och han visar också stubbar på hygget som enligt honom vittnar om att över 200 år gamla tallar avverkats där.

Naturhänsynssnitslarna i det avverkningsanmälda området i Dysjöberget är skrattretande, anser skogsbiolog Sebastian Kirppu, eftersom de markerar att enstaka träd ska få stå kvar i ett naturskogsområde som borde sparas helt och hållet. Foto: Marie Selander, SVT.

– Om man tittar på SCA:s naturhänsynssnitslar så står det ”SCA – Care of life”, säger Sebastian Kirppu och skrattar. De har tänkt hugga det mest levande vi har i våra skogar, naturskogen och dess biologiska mångfald.

Han fortsätter:

– Men det är inte bara SCA som gör så här utan även andra stora skogsbolag och man avverkar nu de sista resterna av naturskog från Värmland och norrut. De stora skogsbolagen borde ha bättre kunskap om vad som finns i skogarna.

Lite naturskog kvar

Idag återstår endast mellan tio och femton procent gammal skog – naturskog – i hela Sverige, enligt Riksskogstaxeringen. Större delen utgörs av fjällnära skog. Det finns mindre arealer oskyddade naturskogar spridda på andra håll och det är dessa skogsbolag och skogsägare nu systematiskt avverkar, menar skogsbiolog Sebastian Kirppu.

SCA tillbakavisar kritiken och meddelar att någon skyddsvärd skog inte har avverkats.

Vi Hör mer om det här och se hur där ser ut i Dysjöberget, ett av de aktuella områdena.

Inventerad naturskog och antal rödlistade arter

 1. Vargtjärnen (Ånge kn) – över 200 hektar stor naturskog med höga naturvärden 38 rödlistade arter 
 2. Vackerbackhöjden (Sundsvalls kn) – drygt 30 hektar – 19 rödlistade arter
 3. Vattensjöberget (Ånge kn) – drygt 40 hektar – 30 rödlistade arter
 4. Flistersjöskogen (Ånge kn) – 20 hektar – 24 rödlistade arter
 5. Leringstjärn (Ånge kn) – drygt 10 hektar – 13 rödlistade arter
 6. Fettjetjärnen/Stentjärnsberget – avverkningsanmäld skogsväg in i naturskog – 23 rödlistade arter
 7. Mörtsjökojan (Bräcke kn) – 16 hektar stor naturskog med bla trolldruvemätare (EN) i området
 8. Svarttjärnåsen (Ånge kn) – drygt 15 hektar – 28 rödlistade arter
 9. Marktjärn (Ånge kn) – 41 hektar  – 20 rödlistade arter
 10. Vålberget (Bräcke kn) -  33 hektar – 12 rödlistade arter
 11. Nötviken (Bräcke kn) – 22 hektar – 10 rödlistade arter
 12. Byströmssmåtjärnarna (Ragunda kn) – 3 hektar hänsynskrävande biotop
 13. Gamla Jumselevägen (Sollefteå kn) – 2 hektar hänsynskrävande biotop
 14. Soteberget (Ragunda kn) – 45 hektar – 12 rödlistade arter
 15. Vattensjöberget östra (Ånge kn) – avverkad naturskog 28 rödlistade
 16. Matsäcksbacken (Ånge kn) – avverkad nyckelbiotop
 17. Stor-Gravberget (Ånge kn) – naturskog med den fridlysta och akut hotade EU-arten vedtrådmossa Cephalozia macounii (CR, §8) kalavverkad
 18. Dysjöberget (Ånge kn) – 43 hektar stor naturskog med mycket höga naturvärden, 26 hektar redan avverkat

Naturvärdesinventeringen av ovanstående områden är gjord av bland andra skogsbiologerna Sebastian Kirppu och Erland Lindblad. Avverkningsanmälningarna är inlämnade till Skogsstyrelsen.

I den avverkningsanmälda tallnaturskogen i Dysjöberg har fynd av bland annat hotade arter som kritporing, kolticka, spadskinn, smalfotad taggsvamp, tajgataggsvamp och gräddporing hittats.  Stubbar på hygget vittnar om att över 200 år gamla tallar med flera brandljud avverkades, visar skogsbiologernas inventering.

(källa: naturvärdesinventeringen, SLU Artdatabanken)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om skogen

Mer i ämnet