Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SCA:s skogsskötselchef Ola Kårén tillbakavisar anklagelserna om att skogsbolaget skulle ha avverkat skyddsvärd skog. Det handlar om olika uppfattningar om vad som verkligen är skyddsvärt, menar han. Hör mer om det i klippet. Foto: Thomas Sundberg, SVT.

SCA tillbakavisar kritiken: Vi hugger inte ner skyddsvärd skog

Uppdaterad
Publicerad

SCA tillbakavisar anklagelserna om att skogsbolaget hugger ner skyddsvärd skog på gränsen mellan Jämtlands och Västernorrlands län.

– Vi avverkar inte skyddsvärd skog, vi avsätter de skogar som har de högsta naturvärdena. Men ibland kan det naturligtvis vara så att vi har olika uppfattningar om vad som verkligen är skyddsvärt, säger SCA:s skogsskötselchef Ola Kårén.

Skogsbolaget SCA har sedan 1998 varit anslutna till miljöcertifieringen FSC.

– Vi var nära att förlora certifikatet 2010 på grund av felaktiga avverkningar. Men jag ser inte att så är fallet nu, säger Ola Kårén.

SCA har i Dysjöberget, Ånge kommun, avverkningsanmält ett område, varav en del avverkades ifjol. Skogsbiologer som inventerat området är starkt kritiska. Det rör sig om skyddsvärd naturskog som borde sparas, menar de.

Området ligger nära ett naturreservat som inrättades 2014.

– Då hittade man inte så höga naturvärden i det här området att man tyckte att det skulle ingå i naturreservatet. Vi gjorde en avverkningsanmälan 2018 och några år senare, alltså 2021, har vi själva gjort inventeringar och upptäckt skyddsvärda arter. Så vi har låst de här objektena och i dagsläget har vi inga avverkningsplaner i det här området, säger Ola Kårén.

Trots det ligger avverkningsanmälningen kvar hos Skogsstyrelsen och naturhänsynssnitslarna sitter också kvar i området.

SCA: naturvärdena en tolkningsfråga

I de 18 aktuella områdena på länsgränsen, som skogsbiologernas inventering omfattar, har SCA också gjort egna inventeringar och kommit fram till en annan bedömning: att avverkning kan ske.

– Det finns en fixering vid arter, som man använder för att föra fram sin poäng. Vi tittar mer på ekologin. Men vi är öppna för synpunkter, säger Ola Kårén.

Det är Det Norske Veritas (DNV) som har utfärdat certifikat enligt FSC Svensk Skogsbruksstandard till SCA Skog. Den här veckan kommer DNV att inleda sin revision av hur SCA lever upp till certifieringskraven i Umeå, Lycksele, Östersund och Sollefteå kommuner.

FSC, Forest Stewardship Council – certifiering för ett ansvarsfullt skogsbruk

FSC är en internationell organisation som har ett system för frivillig certifiering som verifieras av oberoende, tredje part. Genom detta system blir det möjligt för certifikatsinnehavare att saluföra sina produkter och tjänster som resultatet av ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt bärkraftigt skogsbruk.

När det gäller miljöhänsyn slås fast att ”Certifikatsinnehavaren ska upprätthålla, bevara och/eller återställa skogsbruksenhetens ekosystemtjänster och miljövärden och ska undvika, minska eller åtgärda negativ miljöpåverkan.”

I certifikatsvillkoren står bland annat fastslaget att ”utpräglat olikåldriga och skiktade naturskogar” samt nyckelbiotoper ska undantas från skogsbruksåtgärder.

(källa: FSC)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.