SCA lovar skärpning i skogen

Publicerad

Efter hård kritik från miljörörelsen lovar nu SCA att granska varje enskild avverkning ur naturvårdssynpunkt. Företaget vill undvika de brister och misstag som företaget gjort vid avverkningar i Jämtland, Västernorrland och Norrbotten.

Kritiken har kommit från Greenpeace och Svenska Naturskyddsföreningen men även från företagets egna miljörevisorer. Det har rört sig om avverkningar i områden med höga naturvärden som bland annat uppmärksammades vid FSC-revisionen av företagets skogsbruk.

SCA lovar nu skärpning. Företaget satsar på utbildning av egen personal och entrepenörer, men framför allt lovar företaget att kontrollera varje enskild avverkning. Tidigare har det skett med stickprov. Det handlar om att skydda naturvärdesträd, myrholmar, kantzoner mot vattendrag och andra skyddsvärda miljöer.

– Vi vill känna oss absolut säkra att vi inte gjort några misstag i planeringen av kommande avverlkningar, säger Hans Djurberg vid SCA.

I Norrbotten har företaget planerat avverkningar av områden med höga naturvärden. De avverkningarna läggs på is tills dess företaget hunnit se över planerna på nytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.