Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vill ni ha barn som är glada eller bryr ni er bara om pengar?” – se manifestationen och hör eleven Inga Jakobssons kritik mot Strömsunds kommuns skolutredning. Foto: April Caarph/SVT

Här protesterar eleverna i Hoting efter hot om nedläggning av skolan

Uppdaterad
Publicerad

Strömsunds kommuns senaste skolutredning innehåller flera stora förändringar som kan komma att påverka flera byar i kommunen.

I veckan hölls en skolmanifestation i Hoting där både elever och vårdnadshavare fick visa sitt missnöje till förslaget.

En av de som kritiserade tjänstemännens förslag var eleven Inga Jakobsson som under måndagen var med i den skolmanifestation som hölls i Hoting.

– Jag tycker det är väldigt dåligt då jag vill ha kvar mitt högstadium och jag vill kunna bo kvar här i byn, säger Inga Jakobsson.

Skolstruktur i Strömsund

Skolor hotas att stängas eller flyttas

I september presenterade kommunen sin nya skolutredning som innehåller fyra olika förslag för att lösa framtidens utmaningar vad gäller för bristen på behöriga lärare, höga lokalkostnader och otillräckliga studieresultat.

I förslaget framgår det exempelvis att det kan finnas planer att flytta högstadieeleverna i Backe och Hoting till Vattudalsskolan i Strömsund.

Ett annat förslag är att flytta mellanstadiet i Hoting till Kyrktåsjö och högstadiet i Backe till Hoting.

Oklart när besked ges

Politikerna har fått ta del av den nya skolutredningen, men ännu inte fattat något beslut och det är oklart när slutgiltigt besked kommer att ges.

I klippet nedan berättar Sara Kjellsdotter (S), ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden Strömsunds kommun, mer om bakgrunden till förslaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Barn eller budget, vad är viktigast?” – hör Sara Kjellsdotter svara på budskapet på eleven Ingas skylt under manifestationen i Hoting. Foto: April Caarph/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstruktur i Strömsund

Mer i ämnet