Inga högstadieelever behöver flyttas till Strömsund – det uppger Sara Kjellsdotter (S), ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden i Strömsunds kommun. Foto: April Caarph

Ingen flytt av högstadieelever i Strömsund

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen flytt av högstadieelever i Backe och Hoting till Vattudalsskolan i Strömsund, som en skolutredning tidigare föreslagit. Alla högstadieskolor blir kvar som tidigare, har nämnden nu beslutat.

– Det stämmer, vi kommer inte att lägga ner några högstadieskolor eller flytta några elever, säger Sara Kjellsdotter (S), ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden i Strömsunds kommun.

Det var i höstas som tjänstemännen i Strömsunds kommuns barn-, kultur- och utbildningsförvaltning presenterade den nya skolutredningen, som föreslog omfattande förändringar av grundskolorna i kommunen.

Skolstruktur i Strömsund

Begärde komplettering

I december fattade politikerna i barn-, kultur- och utbildningsnämnden ett inriktningsbeslut om att förtäta F-6-skolorna i Strömsunds tätort. Men något beslut kring högstadiet fattades inte då.

– Vi begärde kompletterande uppgifter om bland annat skolskjutskostnader och barnkonsekvensanalyser, och nu har vi fått de underlag vi behöver för att kunna fatta beslut, säger Sara Kjellsdotter.

Vid torsdagens möte beslutade nämnden alltså att låta högstadieskolorna vara kvar som i dag, eftersom utredningen visar att elevunderlaget i högstadiet är stabilt de närmaste åren.

Samordna flera F-6-skolor

– För F-6 ser vi utifrån elevunderlaget att vi kan göra stora samordningsvinster genom att samordna dem på ett och samma ställe. Bredgårdsskolan och Hedenvindskolan kommer att bli en och samma skola och förslaget just nu är att de hamnar i det område där Hedenvindskolan och Vattudalsskolan är, förklarar Sara Kjellsdotter.

Hon betonar dock att det är ett inriktningsbeslut som man strävar mot, och inte ett fullt verkställighetsbeslut där alla detaljer är klara.

– Vi hoppas att den här förändringen ska vara genomförd till hösten 2026, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstruktur i Strömsund

Mer i ämnet