”Vi ville närmare naturen” – Hör mer om Kyle och Elins livsval i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Härjedalen vill att fler gör som Kyle och Elin

Uppdaterad
Publicerad

Elin och Kyle Mc Callen tog sitt pick och pack och lämnade Stockholm i augusti. Härjedalen tog emot med öppna armar, för alla nyinflyttade är värdefulla i en kommun med dalande befolkningssiffror.

Härjedalen har de senaste 10 åren tappat ungefär 50 personer per år. Men det beror mest på en åldrande befolkning och låga födelsetal. Det är nämligen fler som flyttar till kommunen än vad som flyttar därifrån.

Fjällvärlden lockar

Liksom Åre är det många som dras till fjällvärldens orter. Familjen McCallan lämnade Stockholm i augusti.

– Vi sökte efter lugnet och närhet till naturen och när jag fick jobb här på skolan i Funäsdalen så gjorde vi slag i saken, säger Elin McCallan, när vi träffas ute på isen 50 meter från deras lägenhet.

Från San Diego till Härjedalen

Hennes make Kyle McCallan kommer från San Diego i Kalifornien där det aldrig faller snö. Och han uppskattar att de nu har backar och längdspår alldeles inpå knuten.

Hör mer i klippet om familjen McCallans val att bosätta sig i Härjedalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.