Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Häggkvist (C), är ordförande i Härjedalens socialutskott. Han berättar vad kommunen gör för att åtgärda de brister som Ivo påpekat. Foto: Bengterik Busk/SVT

Brister i den medicinska vården – Härjedalens åtgärder på äldreboenden underkänns

Uppdaterad
Publicerad

Härjedalens kommun har inte gjort tillräckligt för att åtgärda bristerna i delar av äldrevården. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att ha läst kommunens åtgärdsplan.

– Det här är saker man brottas med i hela Sverige, säger Anders Häggkvist (C), ordförande i socialutskottet till SVT.

Efter en inspektion av särskilda boenden i Härjedalen, beslutade Ivo i april att kommunen måste vidta åtgärder. Det fanns stora brister i den medicinska vården.

Men Ivo underkänner nu kommunens åtgärder för att komma tillrätta med bristerna.

Ivo konstaterar att ingenting har gjorts för att komma tillrätta med bristen på läkare, eller den höga personalomsättningen. Dessutom har inga åtgärder redovisats för hur bristen på information i livets slutskede ska lösas.

Härjedalens kommun har nu fram till den 15 mars 2024 att återkomma med en ny åtgärdsplan.

Ivo genomförde 2022-2023 en uppmärksammad tillsyn av alla landets kommunala äldreboenden där samtliga kommuner fick kritik. En av de vanligaste bristerna som myndigheten konstaterade var att personalen inte hade tillräcklig medicinsk kompetens eller språkkunskaper.

I klippet: Anders Häggkvist (C), är ordförande i Härjedalens socialutskott om hur kommunen ska åtgärda de brister som Ivo påpekat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.