Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingen vet hur lång tid det kan ta att återställa kommunens IT-system efter attacken som inleddes under julhelgen. Foto: Arkiv/SVT

Härjedalens kommun utsatt för IT-attack – alla system utslagna

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen 23 december utsattes Härjedalens kommuns IT-system för en attack. Det har resulterat i att alla datorer och system helt slagits ut.

Vem eller vilka som ligger bakom attacken vill kommunchefen Gunnel Gyllander inte svara på i dagsläget.

– Alla våra datorer är låsta och vi har ett säkerhetsföretag som är inne och arbetar nu med att lösa problemet. Vårt mål är att medborgarna inte ska påverkas, säger Gyllander.

IT-attack mot Härjedalens kommun

Om datorerna inte fungerar, hur arbetar ni då?

– Det är penna och papper som gäller.

Det finns än så länge ingen prognos för när systemen kan vara återställda.

Hackare har ställt krav

Under en presskonferens på onsdagen berättar kommunchefen att personerna som ligger bakom IT-attacken har ställt vissa krav på kommunen.

Exakt vilka kraven är vill hon inte gå in på, varken om det rör pengautbetalning eller informationsutlämning av något slag. Kommunen kommer dock inte att ge vika för kraven, säger Gunnel Gyllander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-attack mot Härjedalens kommun

Mer i ämnet