Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
134 vanliga härjedalingar har fotograferas och finns på utställningen på Fjällmuseet i Funäsdalen. Foto: Sara Lindquist

Härjedalingar ställs ut på museum

Publicerad

Hur dokumenterar och skildrar man sin samtid, och samtidigt säkerställer att den sparas för framtiden? Fjällmuseet i Funäsdalen har löst det med fotoutställningen Härjedalingar – här och nu!

Under 2015 uppmanades vanliga Härjedalingar att låta sig intervjuas och fotograferas professionellt i fotografen Sara Lindquists mobila ateljé.

134 Härjedalingar hörsammade uppmaningen och resultatet visas just nu på Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen.

– Vi ville engagera människor att själva vilja vara en del av historieskrivningen i Härjedalen, säger Ola Hanneryd som är chef på Fjällmuseet.

Det tas antagligen fler bilder nu än någonsin tidigare, mycket tack vare mobilkamerornas intåg i våra liv. Men om och hur dessa bilder sparas för framtiden är oklart. Eftersom allt färre väljer att gå till en professionell fotograf för att markera viktiga tillfällen i livet, riskerar det bli ett tomrum i arkiven.

– I värsta fall är det här de enda porträtten från 2015 som kommer finnas bevarade i framtiden. De ger ju en ”här och nu bild” av vanliga härjedalingar, på gott och ont. Man får en bild av vilket mode som gällde till exempel, säger Ola Hanneryd.

Utställningen visas på Fjällmuseet i Funäsdalen fram till den 30:e september.

Se mer från utställningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer