Ifjol var det tidvis kaos i Stekenjokk, men frågan är hur det blir i år. Hör vad Lars-Göran Baer, Vilhelmina södra sameby, och naturbevakare Håkan Berglund, säger om det som hände ifjol och om sommaren som kommer. Foto: SVT

Hårt besökstryck väntas i Stekenjokk även i sommar: ”I fjol var det katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Efter fjolårets kaos längs Vildmarksvägen i Stekenjokk väntas nu en ny sommar med rekordstort intresse för fjällen. SVT besökte Stekenjokk för att se hur man förbereder sig inför det väntade besökstrycket. Hör vad naurbevakare Håkan Berglund och Lars-Göran Baer, Vilhelmina södra sameby, säger i videon ovan.

Vildmarksvägen öppnade 6 juni och sedan dess har en hel del besökare hittat dit. När SVT besöker Stekenjokk är det rätt lugnt, i sommar är det rekordbokat i fjällen så det väntas även i sommar ett mycket stort intresse för området.

Men redan nu har det förekommit incidenter med lösa hundar, trots koppeltvång.

Stoppförbud på del av vägen

För att undvika fjolårets kaos ville Vilhelmina södra sameby att Vildmarksvägen skulle öppnas senare i år, men istället blev det ett förbud mot att stanna på fem kilometer av den mest känsliga sträckan längs vägen under en del av sommaren. Det är första gången har införts i området. Men parkeringsplatser finns ju på en stor del av sträckan och där är det tillåtet att stanna.

Misstänkt boplundrare upptäckt

På jämtlandssidan får man inte heller röra sig fritt. Det är förbud mot att vandra ut i terrängen mellan 10 juni och 10 juli på den del av fjället som utgör fågelskyddsområde. Var förbudet gäller är tydligt skyltat.

Men häromdagen upptäcktes ett par personer misstänkta för boplundring.

I videon ovan kan du höra om fjolårets kaos, men också höra mer om hur läget ser ut i Stekenjokk just nu när sommarsäsongen snart drar igång på allvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.