Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vildmarksvägen – samma väg men olika regler på var sida om länsgränsen. Vad som gäller i sommar berättar länsstyrelsens Nils Sandqvist mer här. Foto: SVT

Länsstyrelsen om Vildmarksvägen i Stekenjokk: ”Det blir en experimentsommar”

Publicerad

Det kommer att råda helt olika regler längs Vildmarksvägen i Stekenjokk i sommar, beroende på vilken sida om länsgränsen man befinner sig. På Västerbottenssidan blir det förbud mot att stanna med bilen, men inte på Jämtlandssidan. Där kommer istället avfarter från vägen att stängas av, om länsstyrelsens planer går igenom.

I år väntas ett rekordstort besökstryck längs Vildmarksvägen i Stekenjokk. Redan i fjol var antalet besökare i området enormt. Det blev tidvis kaotiskt, med stora störningar för rennäringen.

De två samebyarna som berördes har i år ansökt om olika åtgärder för att möta den väntande anstormningen och på Västerbottenssidan kommer nu ett stopp- och stannandeförbud att gälla i sommar.

Vill att avfartsvägar grävs av

Även samebyn på Jämtlandssidan, Voernese sameby, har begärt ett sådant förbud. Samebyn har också, som alternativ, begärt att avfarterna längs vägen grävs av eller stängs av med hjälp av stora stenblock. Att stänga avfarterna kan enligt länsstyrelsen i Jämtlands län bli verklighet i sommar.

I videon berättar länsstyrelsens förvaltningshandläggare Nils Sandqvist berätta mer om avfarterna  och vad länsstyrelsen gör för att undvika att förra sommarens kaos upprepar sig i år.

Stängda områden öppnas för vandring

På Jämtlandssidan råder, precis som tidigare år, beträdnadsförbud inom fågelskyddsområdet mellan 10 juni och 10 juli. Fågelskyddsområdet är dock i år mindre än tidigare år. Dessutom har tidigare stängda områden öppnats upp för vandring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden om fjällen

Mer i ämnet