Polisen har flera misstänkta i härvan runt penningförfalskning. David Redin vid polisen i Jämtland uppmanar allmänheten att lämna tips. Foto: Björn B Schäfer /SVT

Härvan runt penningförfalskning växer

Uppdaterad
Publicerad

Mer än tjugotusen kronor i förfalskade sedlar hittades igår av en privatperson i Östersund. Därmed växer polisens utredning om penningförfalskning i Jämtland.

Hur stora belopp av förfalskade sedlar som är i omlopp i länet är oklart i dagsläget. Polisen misstänker att det rör sig om ett mycket stora belopp och det rör sig bara om 500-kronorssedlar.

Stort parti med förfalskade sedlar

Av en händelse fann en person igår en påse som innehöll 24 000 kronor i förfalskade sedlar. Påsen låg synlig på marken.

– Alla sedlar vi tagit i beslag hittills har samma sorts förfalskning. Vår bedömning är att någon sitter på ett mycket stort parti av falska sedlar, säger David Sedin vid polisen i Jämtland.

Husrannsakan i Östersund

Polisen gjorde en husrannsakan hos en privatperson i Östersund i förra veckan och fann då förfalskade sedlar De som hittades utomhus under gårdagen ingår i samma utredning. Polisen misstänker att flera personer ingår i härvan och försöken att använda förfalskade sedlar har pågått över ett halvår.

– Falska sedlar kan vara svåra att upptäcka för butikspersonal om det är stressigt. Vi uppmanar alla som arbetar inom handel att vara noggranna när någon vill betala med 500-kronorssedlar, säger David Redin.

Den som hanterar förfalskade sedlar riskerar mellan två och sex års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer