Hör hur Barbro Nässelqvist, ordförande i Hede hembygdsförening, kommentera nomineringen. Foto: SVT

Hede hembygdsförening nominerad till fint pris

Publicerad

Hede Hembygdsförening är en av sex hembygdsföreningar som nominerats till titeln årets Hembygdsförening i Sverige 2021.

– Det är stort att bli nominerad, det blir ringar på vattnet och intresset för hembygdsrörelsen ökar, säger Barbro Nässelqvist som är ordförande i Hede hembygdsförening.

Tidigare i år tog man hem titeln årets Hembygdsförening i Jämtlad Härjedalen och nu har man alltså chansen att bli årets Hembygdsförening i Sverige. Det finns drygt två tusen hembygdsföreningar i landet och sex av dessa är nominerade och en av dessa sex är alltså Hede.

– Vi har trots pandemin lyckats öka antalet medlemmar och även gjort hembygdsgården attraktivare, säger Barbro Nässelqvist.

Hede hembygdsgård har på senare tid varit i fokus också i ett litet mindre smickrande sammanhang. Sommaren 2019 drabbades man av ett inbrott då flera värdefulla föremål stals. Flera av föremålen har man fått tillbaka och gärningsmannen är nu dömd och avtjänar sitt straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.