Hembygdsgården Hede Foto: Bengterik Busk/SVT

69-åring döms till fängelse för stölden på Hede Hembygdsgård

Uppdaterad
Publicerad

En 69-årig man från Teneriffa dömdes idag av Östersunds tingsrätt till sex månaders fängelse för stölden på Hembygdsgården i Hede. Mannen har tidigare två gånger dömts till långa fängelsestraff för stölder i kyrkor och hembygdsgårdar i bland annat Härjedalen, Västernorrland, Hälsingland och Dalarna. Han var också dömd till livstids utvisning från Sverige.

Det var den 16 augusti 2019 som inbrottet på hembygdsgården i Hede upptäcktes. Ett 50-tal föremål saknades, bland annat svepaskar, gevär och textilier.

Polisens spanare upptäckte sedan att delar av stöldgodset fanns utannonserat på en utländsk sida på internet. Säljaren visade sig vara den 69-årige mannen på Teneriffa. Där gjorde spansk polis i somras en husrannsakan och fann flera av föremålen som mannen sa sig ha köpt. Han blev så småningom utlämnad till Sverige och har suttit häktad i Östersund. Han släpptes från häktet i samband med förhandlingarna i tingsrätten, men togs omedelbart i förvar då han vistas olovligen i landet.

Svepasken från 1697 hittades när polisen gjorde husrannsakan på en adress utomlands. Svepasken skulle egentligen ha värderats när Antikrundan var i Östersund förra hösten. Foto: Hede hembygdsgård

Bodde på camping i Hälsingland

När stölden i Hede begicks var mannen villkorligt frigiven och enligt polisens utredningen bodde han på en camping i Hälsingland där han har bott flera gånger tidigare och därför förvarade han en del saker där. Några månader efter stölden i Hede skickade han ett paket till campingen och bad föreståndaren där att förvara det åt honom.  I det paketet hittade polisen senare tre gevär, varav minst två kan knytas till inbrottet i Hede.

”Känns bra att det är uppklarat”

– Det känns jättebra att det här nu är uppklarat, säger Barbro Nässelqvist som är ordförande i Hembygdsföreningen i Hede.

Hon säger att det har varit en jobbig tid. Hembygdsgården har hittills fått tillbaka ungefär en tredjedel av de föremål som stals.

Barbro Nässelqvist som är ordförande i Hede Hembygdsförening. Foto: SVT

Kammaråklagare Eva Wintzell hade yrkat på att mannen skulle dömas till tio månaders fängelse men säger att hon nog inte kommer att överklaga domen.

Dömts för liknande brott

Mannen är alltså känd för liknande brott i Sverige sedan drygt 20 år. Det handlar om stölder från kyrkor och hembygdsgårdar i bland annat Överhogdal, Ytterhogdal och Timrå. Två gånger har han dömts till fleråriga fängelsestraff. I juli 2006 dömdes han till sex års fängelse och livstids utvisning av Hovrätten för nedre norrland.  I oktober 2015 dömdes han till fem års fängelse och livstids utvisning av Norrköpings tingsrätt.

De vapen som hittades vid campingen i Hälsingland Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.