Emma Arnesson, verksamhetschef och grundare av organisationen Hej främling. Foto: Johannes Poignant

Hej främling vinner Europeiska medborgarpriset

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Hej främling har vunnit Europeiska medborgarpriset 2017, Europaparlamentets pris för enastående européer.

Juryn motiverar sitt val med att Hej främling har arbetat för att skapa bättre ömsesidig förståelse och närmare integration i Sverige genom att mobilisera människor och föreningar.

– Att tilldelas Europeiska medborgarpriset 2017 känns helt fantastiskt! Superstort! Att vi genom det här priset uppmärksammas som ett föredöme gör oss oerhört stolta och glada, säger Emma Arnesson, verksamhetschef på Hej främling, i ett pressmeddelande.

Nominerades av parlamentariker

Hej främling nominerades till priset av Europaparlamentarikerna Olle Ludvigsson och Jens Nilsson (S).

– Hej främling är ett lysande exempel på hur engagemanget hos några individer kan skapa meningsfulla möten mellan svenskar och nyanlända flyktingar och därmed underlätta och påskynda integrationen, säger Jens Nilsson i ett pressmeddelande.

Vill inspirera till vidgade vyer

Senare i år kommer en prisceremoni hållas i Östersund där en hedermedalj delas ut.

– Vi hoppas i och med utmärkelsen kunna inspirera fler till att vidga sina vyer, bredda sina personliga nätverk och hitta rörelseglädje i vardagen. Sverige har under flera år stått under stor press i hanteringen av flyktingar och vi kan se att många länder runt om i Europa upplever liknande utmaningar, säger Emma Arnesson.

– Vi är övertygade om att hälsofrämjande aktiviteter där etablerade invånare och nyanlända möts är ett framgångskoncept som går att applicera vart som helst i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.