Succé för integration i Nälden

Uppdaterad
Publicerad

Det byborna i Nälden gör har nått ut i hela landet. Till och med media-jätten BBC i England har uppmärksammat initiativet för integration. Och nu hopppas man att hela Sverige ska inspireras.

Det är full aktivitet vid sporthallen i Nälden. Sportaktiviteter varvas med kultur och matlagning.

– Vi har fått prova på så mycket, säger Hasan al Taweel från Syrien, som ishockey.

#flykt

Många av flyktingarna följer det händer när många flyr för sina liv och söker skydd i Europa.

– Jag tittar hela tiden på Facebook och på Youtube, säger Hasan.

Trots att det finns stor oro bland flyktingarna har de ändå en trygghet i Nälden. Projektet för integration, som bedrivs här, framställs redan som en succé och ryktet om Nälden har nått långt utanför Sveriges gränser.

Förutom att SVT håller på med en dokumentär om ”Hej främling” så har initiativet lyfts fram i brittiska BBC. Idrottsföreningens ordförande Ulrika Ring blev intervjuad av mediaföretaget.

”Svårt att sätta ord på det som hänt”

Det är Näldens IF och föreningen ”Hej Främling Nälden” som i våras beslöt att ordna en helg för integration.  Man bjöd in flyktingar från förläggningen i Grytan och nyanlända i området till en helg med övernattning.

– Vi har inspirerats av Emma Arnesson som startade ”Hej Främling” i Östersund, säger Anna Berkestedt, integrationsansvarig i Näldens IF.  Alla som varit med här i helgen har nog svårt att sätta ord på det som hänt här.

Det har varit aktiviteter som fotboll, ridning, ishockey, keramik och tunnbrödsbakning.

Said Ahmad från Jemen spelar fotboll , men hinner ropa i förbifarten att han tackar Nälden fär det goda mottagandet.

”Bra för våra barn”

Kattis von Krusenstierna steker köttfärs till lunchen.

– Det var självklart att ställa upp. Det här är bra för de nyanlända, men också för våra egna barn.

Allan Borgsten följer matchen.

– Det här ett fantastiskt initiativ, säger han. Hoppas att det sprids i hela landet, att de ser vad man kan göra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet