Kören Hej Främling i Grytan med i SVT-dokumentär

Hej Främling blir SVT-dokumentär

Publicerad

Hej Främling har blivit en viktig aktör i arbetet med flyktingar. Nu uppmärksammas arbetet i SVT.

Föreningen Hej Främling startades av Emma Arnesson tillsammans med några vänner. Föreningens integrationsarbete har fått uppmärksamhet utanför länsgränsen och kommer att uppmärksammas i en dokumentärserie i SVT.

– Vi planerar att göra tre heltimmesprogram om flyktingsmottagandet och integrationsarbetet i Jämtland i allmänhet och Östersunds Grytan i synnerhet, säger Göran Danasten som är projektledare på SVT.

I dokumentärserien följer SVT nyanlända flyktingar och frivilligarbetare kring Grytans flyktingförläggning utanför Östersund.

Ovisshet och engagemang

Programmet kommer att röra sig kring frågor som: Hur går man från att vara på flykt till att vara asylsökande och så småningom kanske invandrare? Hur genomlever man ovissheten? Vad kan vi göra för att skapa bättre förutsättningar för integration? Hur påverkas Östersund av det som händer på Grytan? Hur engagerar sig människor och vad händer i mötena?

Både eldsjälarna i Hej Främling-projektet och å andra sidan ett antal personer på flyktingförläggningen, vilka befinner sig i olika skeden av asylprocessen kommer att skildras i programmen.

– Vi kommer som tittare att höra starka historier, möta/känna hopp och förtvivlan, lära känna starka personligheter och kanske i slutändan också själva inspireras till att bidra till att bygga broar mellan människor, säger Göran Danasten.

Tog tag i skidbacke

Det första projektet som Hej Främling tog tag i var den bortglömda skidbacken i Brunflo. Tanken var att  flyktingar från  Grytan skulle  få en möjlighet att åka skidor. Nu har föreningen vuxit och ligger bakom uppmärksammade aktiviteter, inte bara i Grytan utan även i Nälden och Bräcke.

Bland annat finns en löpargrupp, en sångkör och ett fotbollslag.

Emma Arnesson som var initiativtagare till Hej Främling belönades tidigare i år med ”Kompassrosen”, ett stipendium som går till unga som visat ett engagemang utöver det vanliga och som vill fortsätta utveckla sitt ledarskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer