Hemlöse Najib fick tak över huvudet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan och Östersunds kommun har ordnat boende för 30 ensamkommande ungdomar som riskerade att hamna på gatan. Det finns nu 16 platser i ett korridorsboende och 14 platser fördelat på sju Attefallshus.

Najib Nazari är väl medveten om att han måste fullfölja sina studier i gymnasieskolan. Uppehållstillståndet är tillfälligt.

– Men det går bra när jag kan bo här, säger han. Jag ska bli färdig elektriker och jobba om jag får stanna i Östersund.

Sov hos vänner

Han kom till Sverige 2015 och har bott i Åsarna, Grytan och nu Östersund. Innan han fick rummet i Odenskog sov han hos olika vänner.

Najibs rum ligger nästan längst bort i korridoren och är spartanskt inrett. Det finns även ett gemensamt kök och ett stort allrum där det står en ensam soffa.

Kan få stöd

Östersunds församling driver projektet med stöd av Östersunds kommun. Två och halv tjänst är avsatt för att stödja de 30 ungdomarna. Det handlar om hjälp med kontakter med myndigheter och skolan, läxhjälp och samtal.

Ensamma med psykiska problem

– Vi försöker hinna med så gott vi kan, men de får klara sig mycket själva när det gäller det psykiska, säger socionomen Sabina Esp, och fortsätter:

– De är i alla fall inte hemlösa och då har de lättare att klara skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.