Höga halter av arsenik och kvicksilver hittade vid gamla fabriken i Ulriksfors

Uppdaterad
Publicerad

Det har hittats höga halter av tidigare okända miljögifter på det gamla fabriksområdet Ulriksfors i Strömsund.

På ett par ställen är arsenikhalterna så höga och ligger så ytligt att de utgör ”direkta och oacceptabla hälsorisker”. Den delen av fabriksområdet där arsenikfynden gjorts, ligger dessutom i ett strövområde som inte är inhängnat.

Redan för ett par år sedan konstaterades det att marken kring den gamla fabriken var förorenad. Men efter en utökad miljöteknisk undersökning har man nu kunnat konstatera högre nivåer av gifter än vad som tidigare varit känt.

Ett större område än tidigare känt har gifter i marken. Foto: Truls Wallin/SVT Design

Det handlar om bland annat höga halter av både arsenik och kvicksilver. Arsenikhalter som ligger ytligt utgör oacceptabla hälsorisker, visar en ny miljöteknisk undersökning som gjorts i området.

Området fullt tillgängligt

Enligt undersökningen har man konstaterat att det i ”enstaka prover förekommer halter av arsenik som överskrider nivå som betraktas som akuttoxisk vid oralt intag av jord vilket i flera fall utgör direkta och oacceptabla hälsorisker, särskilt då området är fullt tillgängligt och ej inhägnat.”

Åtgärder måste därför vidtas för att marken ska kunna användas i framtiden. I rapporten står även att ”akuta hälsorisker” inte kan uteslutas.

Varningsskyltar ska sättas upp

Kommunen uppmanar nu allmänheten att inte beträda området. Växttäcket får heller inte grävas bort så att jorden exponeras. Skyltar kommer som en säkerhetsåtgärd att sättas upp och kommunen kommer nu att ansöka om statliga medel för att sanera marken. Kostnaden har beräknats till drygt 20 miljoner kronor.

I videon hör du miljökonsult Daniel Ragnvaldsson som genomfört undersökningen och kommunens miljö-och byggchef Erik Casselbrant berätta var miljögifterna hittats och vilka åtgärder som nu ska vidtas.

Gammal flygbild över hur det såg ut i Ulriksfors när massafabriken fanns där. Foto: Arkivbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.