– Att bara några får skriva gör att det kan vara orättvist, alla får inte samma möjlighet, säger Jasmine Säfström Boije. Foto: SVT

”Kan vara avgörande för att komma in på sin utbildning”

Publicerad

I våras ställdes högskoleprovet in på grund av corona. Nu i oktober blir det av, men i begränsad form. Mittuniversitetet kommer låta 700 personer skriva och de platserna reserveras för dom som aldrig skrivit provet förut.

Jasmine Säfström Boije studerar vid Mittuniversitetet i Östersund och hon tycker det är synd att inte fler får möjlighet att göra provet.

– Jag tror att det kommer att påverka väldigt mycket. Det kan vara avgörande för att komma in på sin utbildning, säger hon.

Förra hösten ville 1400 personer skriva högskoleprovet vid Mittuniversitetet. I år får alltså bara hälften så många skriva.

Först till kvarn

Anmälan öppnar den 25:e september och stängs när antalet platser är fyllda eller senaste 1 oktober. Det gäller att vara snabb att anmäla sig, det är de som anmäler sig först som får platserna. Högskoleprovet genomförs 25 oktober.

Hör vad flera studenter tycker om de begränsade antalet platserna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.