En av tre ledamöter har slutat i regionfullmäktige sedan 2014. Foto: SVT

Var tredje ledamot i regionfullmäktige har lämnat sitt uppdrag

Jämtland har den högsta andelen avgångna regionfullmäktige ledamöter i hela landet. Sedan valet 2014 har 18 av 55 ledamöter lämnat sina uppdrag.

I Jämtland har 33 procent av landstingsfullmäktigeledamöterna lämnat sina uppdrag, vilket är den högsta procentuella siffran i hela landet. Totalt sett har 263 ledamöter i alla regionfullmäktige runt om i Sverige lämnat sina uppdrag. Detta visar nya siffror som Nyhetsbyrån Siren sammanställt. Uppgifterna är hämtade från valmyndigheten och gäller för den 28 juni 2017.

– Avhopp från politiken har alltid förekommit, men bilden är att det går åt fel håll. Det finns en medvetenhet om problematiken men inga enkla lösningar, säger David Karlsson, docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

Flera avhopp i kommunerna

Även flera kommunpolitiker har hoppat av sina uppdrag i länet. Östersunds kommun ligger på sjunde plats över flest avhopp bland Sveriges kommuner där totalt 18 av 61 kommunfullmäktigeledamöter lämnat sina uppdrag. I faktarutan nedan kan du se hur många fullmäktigeledamöter som lämnat sina uppdrag i din kommun.

Flera orsaker kan ligga bakom ett avhopp, då det kan kan handla om att en politiker byter parti såväl som att hen lämnar politiken helt. Inte minst i många småkommunerna så är en utveckling mot flera avhopp ett växande demokratiskt problem enligt David Karlsson. I de små kommunerna får partierna anstränga sig bara för att fylla kandidatlistorna inför valet.

LÄS MER: Ekonomidirektören avgår med omedelbar verkan – efter tre veckor

– Ett avhopp skulle kunna ses som ett svek mot väljarna. Partierna har ju gått till val på att företrädas av en viss krets personer. Samtidigt måste det finnas en öppenhet i systemet, ingen vinner på att tvinga någon som tappat sugen att sitta kvar. Det måste helt enkelt bli mer attraktivt att vara kommunpolitiker, säger David Karlsson till Nyhetsbyrån Siren.

Antal avhopp bland ledamöter i kommunfullmäktige

Visa

Östersund: 18

Krokom: 15

Ragunda: 10

Åre: 10

Strömsund: 9

Bräcke: 8

Härjedalen: 8

Berg: 7

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer