Från Sörviken syns många av vindkraftverken som redan byggts, och nu planeras fler och högre.

Högsta vindkraftverken överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Nu överklagas Statkraft och SCA:s tillstånd att bygga landets högsta vindkraftverk på 220 meter. Det är motståndare i flera av dom berörda byarna som inte tänker ge upp kampen.

– Jag är orolig för om jag kan bo kvar, för det som är byggt nu stör ju våldsamt vissa nätter och dagar. Så hur kommer det inte att bli om det byggs ännu fler som är ännu högre, säger Torbjörn Eriksson i Fullsjön i Ragunda kommun.

Första juni invigdes vindparkerna Ögonfägnaden och Björkhöjden, Skandinaviens största vindpark med över ett hundratal verk. En vindparksområde som ligger på gränsen mellan Jämtlands och Västernorrlands län.

SSVAB

Nyligen kom miljöprövningsdelegationens beslut att Statkraft och SCA genom sitt bolag SSVAB får bygga 220 meter höga verk, femtio meter högre än de gamla och de kommer därmed att bli landets högsta.

Störande lågfrekvent ljud

Men även om utbyggnaden välkomnas av många så är samtidigt motståndet också starkt mot fortsatt vindkraftsutbyggnad.  Både kommuner, som Strömsund, och många privatpersoner i de berörda byarna, har sagt nej till vindkraft i den omfattning som den nu planeras i området.

Det senaste tillståndet från miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Västernorrland innebär alltså ett klartecken för SCA Statkraft Vind AB, SSVAB, att bygga högre verk: 88 stycken i Bodhögarna, mellan Sörviken och Fullsjön, och ett 30-tal i Björkvattnet, söder om Fullsjön.

SVT åker till Fullsjön och vi träffar flera – både permanentboende och stugägare – som starkt ifrågasätter tillståndet till att bygga högre. Redan idag är det lågfrekventa ljudet ett stort problem, vittnar flera vi träffar om.

– Det låter ungefär som ett reaplan som står stilla rakt ovanför oss. Plus som ett dovt lågfrekvent ”ulande”, men inomhus, inte utomhus. Det är irriiterande. Bygger man fler då vet jag inte....då flyttar jag, säger Bo Schröder i Sörviken.

12 parker på gång i området

Men högre verk genererar mer el. Och mer effektiva verk är en förutsättning för fortsatt utbyggnad, har bolaget slagit fast. Dessutom: med mer effektiva verk kan färre vindsnurror byggas – och högre verk låter mindre, enligt bolaget.

Men det ifrågasätts starkt av kritikerna som fastslår att det inte finns någon forskning om ljudeffekter från så höga verk som det nu ska byggas.

Tillsammans fortsätter nu motståndarna kampen mot fortsatt utbyggnad genom att överklaga tillståndet.

– Man ska inte tillåta alla de här utbyggnaderna som är planerade i det här området för det är frågan om tolv parker och det är flera hundra verk. Och Fullsjöns by kommer till exempel att bli helt omringad av vindkraftverk. Det kan inte vara rätt, säger Kerstin Torgersson från Borgvattnet.

Men är då inte bra med förnyelsebar el?

– Jo, men man behöver väl inte bygga femhundra verk i Fullsjön. Om man istället byggde tre verk i varje kommun skulle man ju uppnå miljömålet ändå, säger Torbjörn Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSVAB

Mer i ämnet