Högtidligt besök av munkar i templet i Brunflo Foto: SVT

Högtidligt besök av buddhistiska munkar i Brunflo

Uppdaterad
Publicerad

Munkar av hög rang från flera länder har kommit till det jämtländska buddhisttemplet för att vara med på högtiden i helgen. Nio personer ska också inleda sin prövotid som munk.

Det brusar från E14, men inne i templet där munkarna äter är det helt tyst. Thailändare som lagat maten tassar tyst ut. De tre munkarna i templet i Brunflo har fått sällskap av munkar från Thailand, Norge, England och Tyskland. Deras budskap är tydligt.

– Munken är viktig var munken än finns. Munken är en förebild för hur man kan leva ett enkelt och lyckligt liv, säger Phra Ben Molen som ofta bor i templet i Brunflo.

Han berättar att de ägnar mycket tid åt att meditera för att lära sig om livet och människan, hur man finner glädjen. Munkarna söker kunskap för att kunna ge råd och vägledning.

–  Många har inte tid att ta reda på vad som finns här inne, säger Phra Ben Molen och lägger handen på hjärtat.

Prövotid

På lördag ska nio personer raka sitt huvud och inleda en prövotid som munk. De flesta är ungdomar, men Totte Winqvist är vuxen och jobbar på Biltema i Mora. Han ska leva som munk i en vecka.

Totte Winqvist från Mora ska var munk i en vecka Foto: SVT

– Munkarna har sådan frid och glädje. Dit vill jag också nå, säger han.

Samlar till avbetalning

Under helgen ska man även samla in pengar för att kunna betala lånen på tempelfastigheten. Förutom från länet så kommer det thailändare bland annat från Umeå, Sundsvall, Hudiksvall och Trondheim.

Munkarna påpekar att helgens högtid är öppen för alla oavsett religion.

– Det jag fastnat för är tanken att ge utan förbehåll, säger Totte Winqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.