Hon blir årets Arnljot

Publicerad

För första gången någonsin ska en kvinna gestalta Arnljot.
– Det är såklart en stor ära, säger Lovisa Jonasson Dagher.
I videon berättar om hur hon förbereder sig för att axla rollen.

Som sig bör träffar vi den blivande Arnjlot på Frösön. Det är här, på Arnljotlägden, som Wilhelm Peterson-Bergers vikingadrama, alltid uppförs. Hit brukar publiken normalt sett också kunna komma för att se dramat, men i år kommer det inte bli så. I coronapandemins fotspår kommer årets upplaga att sändas digitalt.

Det i sig är en nyhet. Men det är inte den enda stora förändring som skett.

Egenskaper före kön

För första gången kommer Arnljot att gestaltas av en kvinna. Lovisa Jonasson Dagher är dansare och skådespelare som fick rollen eftersom hon matchade regissören Lidia Bäcks förväntningar bäst.

Till SVT Jämtland skriver Lidia Bäck så här: ”Jag letade efter egenskaper hos en skådespelare och Lovisa råkade ha alla dem och lite till. Det var alltså inte bestämt att det skulle vara en kvinna, det var inte heller bestämt att det skulle vara en man. Så jag valde personen Lovisa, på basen av vad hon kan och inte på basen av det kön hon råkade representera.”

Det är teaterföreningen Arnljotspelen som varje år uppför vikingadramat om Arnljot.

Det hämtar sin inspiration från historiske Arnljot Gelline i Snorre Sturlassons saga om den norske konungen Olav II Haraldsson – den helige.

Dramat utspelar sig i  brytningstiden mellan kristendom och hedendom runt 1025-talet då både norska och svenska kungar gjorde anspråk på Jämtland.

Sedan 1935, då kompositören Wilhelm Peterson-Berger arbetade om operan Arnljot till ett taldrama har Arnljotspelen uppförts på Arnljotlägden på Frösön.

Källa: Arnljotspelen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.