Foto: SVT / Google Earth

Hund på tunn is blev räddad av brandkåren

Publicerad

En hund som gick igenom svag is blev ärende för räddningstjänsten i Hede i Härjedalen på lördagen. Allt slutade väl till sist.

Det var vid Hedeviken, öster om Hede, som en hund kommit ut på en allt tunnare is på Vikarsjön. Hunden blev lockad att följa efter en utter, berättar inre befäl vid Jämtlands räddningsförbund. Men väl ute på den svaga isen blev det problem. När hunden skulle ta sig tillbaka brast isen, och den föll i vattnet.

Hundägaren larmade räddningstjänst som kom och gjorde en snabb insats för att hjälpa hunden upp på land igen. Med hjälp av en så kallad räddningsbräda kunde brandkårens personal ta sig ut cirka 200 meter på isen och få med sig hunden till tryggare mark.

Räddningstjänstens inre befäl berömmer att hundägaren ringde efter hjälp, i stället för att själv bege sig ut på isen – vilket kunde ha blivit en farligare situation.

Hunden togs om hand och blev undersökt av veterinär, men klarade sig trots nedkylningen utan skador, uppger hundens ägare.

RÄTTELSE: I en tidigare artikelversion uppgavs att hunden inte hade legat i vattnet, men det stämde alltså inte enligt hundens ägare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer