Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl-Göran Grönvik är en av initiativtagarna till att rädda det gula tegelhuset i centrala Bräcke. Hör mer i klippet. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Hus i Bräcke rivs för att spara pengar – möts med kritik: ”River en del av framtiden”

Publicerad

Bräcke kommun står med många obebodda lägenheter. För att få ner kostnader och tillgodoräkna sig miljontals kronor har man därför tagit fram en lista med bostadshus och kommunala fastigheter som ska rivas.

Något som möts med protester.

Några av husen på listan är redan rivna, men till ett av hyreshusen i centrala Bräcke finns det intressenter som i stället vill köpa och renovera.

– Responsen är nej. Kommunen tycker att de får en bättre finansiering genom att få rivningsbidrag från kommunakuten, säger Carl-Göran Grönvik, initiativtagare till räddningsaktionen av hyreshuset mitt i Bräcke.

De anser att rivningsplanerna är för kortsiktiga.

– Det känns nästan som att kommunen ska tjäna pengar på just rivningen. Det känns ganska bakåtsträvande.

Väcker starka känslor

Mats Wilhelmsson sitter i kommunstyrelsen i Bräcke för Centerpartiet och var på plats framför det rivningshotade huset när SVT Nyheter Jämtland kom på besök. Det uppstod en något hetsig diskussion mellan honom och några av de Bräckebor som vill bevara huset.

– Ja, stundtals blev det lite hetsigt men överlag hade vi en bra dialog, säger Mats Wilhelmsson (C).

För många lediga lägenheter

Den grupp på ett tiotal privatpersoner som vill köpa och renovera huset tror att bostadsmarknaden i Bräcke kommer att vända. Samtidigt blir de då en konkurrent till kommunens kvarvarande bostadsbestånd.

– Vi vill inte konkurrera med kommunen om befintliga hyresgäster utan vi vill att fler ska flytta hit. Bo här, betala skatt och handla i butikerna, säger Carl-Göran Grönvik.

Tror du att kommunen ändrar sig så att ni får köpa till slut? Nu är ju beslutet att det ska rivas.

– I den bästa av världar kanske vi kan stoppa det här. Vi får väl se, men vi ger inte upp i alla fall.

Se mer från protesterna i Bräcke i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.