Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har jobbat intensivt för att hitta nya uppdrag” Hör styrelseordförande Per Nilsson svara på frågan om man kunnat göra mer för att undvika en konkurs. Foto: Maria Broberg/SVT

Attacus stomsystem betong begärs i konkurs – 116 anställda sägs upp i Strömsund och Östersund

Uppdaterad
Publicerad

I början av februari varslade Attacus stomsystem betong 67 anställda, och bara två dagar senare varslades ytterligare 16 anställda. Nu, två månader efter varslen har företaget med fabriker i Hammerdal och Strömsund begärts i konkurs.

ÖP var först med att rapportera om att Attacus stomsystem betong begärts i konkurs. Anledningen till begäran är en förväntad minskad orderingång till sommaren 2023.

Enligt ett pressmeddelande har bolaget fram till årsskiftet haft ett gott orderläge och fabrikerna har haft full beläggning fram till sommaren 2023, men nu har flera beställare valt att avvakta med byggstart. Företagets styrelseordförande Per Nilsson ser att risken är uppenbar att bolaget kommer att sakna betalningsförmåga.

Hör Per Nilsson kommentera konkursbeskedet i videon ovan.

Berör endast betongverksamheten

Konkursen får konsekvenser i flera led.

 – Det är tungt. Jag tänker på alla anställda som blir utan jobb, alla leverantörer som drabbas och kunder. Det är en tung dag, säger Per Nilsson.

Anmälan om konkurs lämnades in under tisdagen. Attacus stomsystem gör både betong- och trästommar för husbyggande. Enligt Per Nilsson är det bara betongverksamheten som berörs av konkursen, övriga bolag inom Attacuskoncernen är lönsamma och har löpande orderingångar.

Såhär sa företagets vd Mattias Marktin till SVT i februari på frågan om en konkurs var nära förestående:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hela vår existens bygger på att det finns hus att bygga” Hör Mattias Marktin, vd på Attacus stomsystem, svara på frågan om en konkurs är nära förestående. Foto: Moa Lindberg, Arkiv/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.