Inspektionen för vård och omsorg finner bristerna på HVB-hemmet som graverande. Foto: Stina Stjernkvist, TT

HVB-hem får kritik igen – skrev nedlåtande om barn

Publicerad

Ett HVB-hem i Jämtlands län får ny kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det är andra gången på några månader som IVO kräver åtgärder.

I februari i år fick HVB-hemmet hård kritik för att personal hade brottat ned och hållit fast barn på boendet. Nu har en ytterligare granskning gjorts och IVO menar att de brister man funnit är mer än graverande.

Fick inte ta del av anteckningar

På hemmet förekommer kränkande och nedlåtande beskrivningar av barnen i deras personakter. Enligt lagen ska dokumentationen utformas med respekt för den enskildes integritet. Den enskilde ska också hållas underrättad om vilka anteckningar som förs om denne. På det aktuella hemmet har ett barn inte fått ta del av anteckningarna.

IVO kräver att bristerna åtgärdas och vill ha svar senast den 20 maj.

Fakta HVB-hem

Hem för vård eller boende, HVB, är en verksamhet som omfattar behandling, omvårdad, stöd eller fostran.

Det är kommunens socialtjänst som fattar beslut om placering på HVB-hem. Kostnaden per dygn varierar kraftigt mellan olika institutioner.

Vården kan vara frivillig. Den kan också ges efter beslut enligt lagen om vård av unga, LVU, eller enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM.

Källor: IVO, Stockholms universitet, Norrköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.