Inspektionen för vård och omsorg, kräver åtgärder på det aktuella HVB-hemmet Foto: Stina Stjernkvist, TT

Kritik mot HVB-hem i Jämtlands län – har hållit fast barn

Uppdaterad
Publicerad

Ett HVB-hem i Jämtlands län har starkt begränsat två barns rörelsefrihet på ett otillåtet sätt. Det menar Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som nu kräver åtgärder av hemmet.

Det är främst två av barnen som bor på hemmet som har blivit fasthållna, nedbrottade eller på annat sätt hindrade att röra sig fritt. Dessutom har personalen sökt igenom flera barns rum utan tillåtelse, beslatagit mobiltelefoner och använt kollektiv bestraffning.

Inspektionen för Vård och omsorg menar att det här är otillåtna begränsningsåtgärder.

Huvudmannen för HVB-hemmet ska senast den 8 mars komma in med en redovisning på hur de ska säkerställa att bristerna undanröjs, eller på vilket sätt begränsningsåtgärderna har stöd i lagstiftningen.

Om inte bristerna avhjälps kan IVO besluta om ett föreläggande.

Fakta HVB-hem

Hem för vård eller boende, HVB, är en verksamhet som omfattar behandling, omvårdad, stöd eller fostran.

Det är kommunens socialtjänst som fattar beslut om placering på HVB-hem. Kostnaden per dygn varierar kraftigt mellan olika institutioner.

Under en period 2015-2016 ökade antalet HVB-hem kraftigt för att tillgodose behoven hos de ensamkommande flyktingbarn som kom till Sverige. Som mest fanns omkring 2 000 HVB-hem.

Nu sker en successiv minskning och det är framför allt de kommunala hemmen för ensamkommande som försvinner i takt med att efterfrågan minskar. I dag finns uppskattningsvis omkring 1 300 HVB-hem.

Vården kan vara frivillig. Den kan också ges efter beslut enligt lagen om vård av unga, LVU, eller enligt lagen om vård av missbrukare i vissa fall, LVM.

Källor: IVO, Stockholms universitet, Norrköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.