En hyrläkare fick avsluta sitt uppdrag tidigare efter att han misskött sitt arbete på flera sätt. Foto: SVT

Hyrläkare på Östersunds sjukhus anmäls till IVO

Publicerad

En hyrläkare har gjort sig skyldig till flera grova misstag, bland annat ett missat benbrott. Nu anmäler Region Jämtland Härjedalen personen till IVO.

Det var i början av året som Östersunds sjukhus valde att hyra in läkaren under en period på tre veckor via ett bemanningsföretag. Det var i samband med detta som flera brister påträffades.

Till exempel har läkaren inte varit anträffbar under jourtid samt varit otydlig i sätt att föra journalanteckningar.

”Oacceptabelt” enligt regionen

I regionens anmälan som de skickat in till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) framgår det att regionens granskning av läkarens utlåtanden lett till att tolv av dem har behövt ändras, vilket motsvarar en ”oacceptabel” andel felaktiga utlåtanden.

Påverkade patientsäkerheten

På grund av detta har annan personal behövt korrigera felaktiga protokollval och tidsangivelser. Vilket resulterat i en ökad arbetsbelastning för att upprätthålla patientsäkerheten.

Hyrläkarens uppdrag avslutades i förtid. Läkaren erbjöds genomgång av de korrigerade utlåtandena men visade enligt anmälan, inget intresse att ta del av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.