Stolpe in – Hissmofors brädar konkurrenterna

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i en pågående fusion har sågen i Hissmofors fått lägga i den högsta produktionsväxeln. Coronaviruset har inte inneburit bistra tider för alla och här är ett lysande undantag.

Norrskog och Norra skogsägarna har numera gått samman och det nya namnet är Norra skog.

– Det finns väl egentligen inga fusioner som är enkla att göra, konstaterar sågverkschefen Lars Grundqvist.

Coronaviruset i Jämtlands län

Tryck från hemmasnickrare

Flera faktorer samverkar till det uppsving som sågverket nu upplever. Men coronaviruset får nog sägas vara den grundläggande faktorn. Dels har några länder skalat ned eller helt satt sin produktion på väntläge, dels har pandemin gjort att folk håller sig hemma – och då i stor utsträckning ägnar sig åt att snickra på den egna kåken.

– Vi har onekligen haft stolpe in med olika beslut vi fattat. Andra har inte hamnat så rätt till för att kunna leverera nu när trycket kom, säger produktionsplaneraren Jan Mattsson.

I Hissmofors finns numera en egen förädlingsavdelning där virket till exempel hyvlas, impregneras eller sågas upp i beställda storlekar. Hälften av det virke som kommer från sågen går till den egna förädlingsavdelningen.

– Vi levererar till bygghandeln och just nu är det impregnerat virke som går väldigt hårt. Vår analys är att det materialet till slut hamnar hos hemmasnickare, förklarar Stefan Ekstedt som är förädlingschef.

Kalaset tar slut

Från Hissmofors exporteras virke till ett 40-tal länder. Exempelvis har Kina senaste tiden beställt klart mer än vanligt. Men alla fester har som bekant en dagen efter.

– Just nu befinner vi oss mitt i kalaset, men vi inser att det kommer andra tider. Förmodligen redan under andra halvåret och den lågkonjunktur som kommer i virusets spår drabbar oss även om vi inte vet riktigt när och hur omfattande nedgången blir, menar Jan Mattsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet