Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här invigs Jämtlands fältjägarkår Foto: Sara Choghrich/SVT.

Här invigs Jämtlands fältjägarkår: ”Nu är vi igång”

Publicerad

Under måndagen höll Försvarsmakten sin officiella invigning av Jämtlands fältjägarkår och Östersund är nu återigen en militärstad.

De förband som nu etableras ingår i en större militär tillväxt som successivt kommer pågå under hela 2020-talet. Försvarsmakten kommer att utbilda fler värnpliktiga och får en geografisk närvaro i strategiskt viktiga områden.

I söndags invigdes I 21 i Sollefteå där både prins Carl-Philip, försvarsminister Peter Hultqvist (S) och överbefälhavare Micael Bydén närvarade.

Den officiella invigningen av Jämtlands del av regementet, Fältjägarkårens utbildningsenhet i Östersund, skedde under måndagen och leddes av Jonas Karlsson, chef Västernorrlands regemente.

– Nu är vi igång och kan påbörja att bygga upp regementet, säger han.

En del av försvarstillväxten

För Försvarsmakten är det en del av tillväxten som Sverige nu befinner sig in, att förstärka den militära närvaron i nedre Norrland.

– Det är oerhört viktigt för oss för att vi ska kunna ge stöd och försvara de transportleder som finns från Norge mot Östersjökusten till exempel, säger Jonas Karlsson.

Officerare ska anställas

Han berättar att de just nu är i en tillväxtfas där de ska anställda officerare.

– Så våra soldater kommer inte att rycka in förrän i mars månad, säger Jonas Karlsson.

Utbildningsenheten Jämtlands fältjägarkår kommer att ligga på Torråsen som ligger cirka sju kilometer från Östersunds stadskärna. Etableringen ska vara klar till 2029. Fram tills dess kommer värnpliktiga att utbildas i befintliga lokaler.

I videon ovan hör du Jonas Karlsson berätta när de kommer igång med värnplikten i Östersund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.