Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnéa Stigsäter, chef på Arbetsförmedlingen i Huddinge berättar hur man jobbar med att locka jobbsökande till Norrland. Nu väntas Jämtland bli en del av den satsningen. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Ska få fler att välja jobb i Jämtland – från kontoret i Huddinge

Publicerad

Med låg arbetslöshet och stort behov av arbetskraft står Jämtland inför ett stort behov av inflyttning. Arbetsförmedlingen har fått i uppdrag av regeringen att medvetet jobba med att locka jobbsökande norrut.

– Jag ser nu att även Jämtland kommer hänga på, säger Linnéa Stigsäter på Arbetsförmedlingen i Huddinge.

Förslaget att flytta till jobb i norra Sverige brukar få blandade reaktioner hos de som söker jobb, enligt Linnéa Stigsäter som är enhetschef på Arbetsförmedlingen Huddinge Botkyrka.

– Vi har haft stort fokus på kommunerna i norra Norrland och jag ser nu att även Jämtland kommer att hänga på, säger hon.

Ser vissa fördelar för Östersund

När nu Östersund också börjar segla in som en aktör på den marknaden ser Linnéa Stigsäter att den jämtländska arbetsmarknaden kan ha vissa fördelar jämfört med den längs kusten.

Nationellt jobbar myndigheten internt med att utbilda sina arbetsförmedlare i hur de ska locka jobbsökande att söka sig till Norrland. Det är en del i det uppdrag de fått av regeringen i samband med de växande gröna industrierna.

I inslaget berättar Linnéa Stigsäter om hur hon ser på att flytta arbetskraft till Jämtland.

I norra Norrland är det bland annat batterifabrik och stålverk som behöver anställa, medan det även i Östersund kommer behövas mycket ny arbetskraft de kommande tio åren. Stora pensionsavgångar väntas inom välfärdsyrken, men främst behövs personal till den serverhall med tillhörande växthusanläggning som planeras i Verksmon. Därtill väntas tusentals jobb i kringeffekter.  
Satsningarna i Jämtland gör att det inom en snar framtid krävs ett stort tillskott av människor på arbetsmarknaden.

Följ vår satsning där vi i några inslag söker svar på hur arbetskraften ska säkras i Jämtlands län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens arbetsmarknad i Jämtlands län

Mer i ämnet