Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Effie Kourlos om behoven för att öka inflyttningen till Östersund Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Stort behov av arbetskraft i Jämtlands län – och få arbetslösa

Publicerad

Arbetskraften i Jämtlands län räcker inte till. Med stora företagsetableringar och pensionsavgångar kommer det krävas inflyttning för att klara kompetensförsörjningen.

– Vi har ett pågående arbete för att locka fler människor att flytta hit, säger Effie Kourlos (C), kommunalråd i Östersund.

Både till det kommande datacentret och för att klara generationsväxlingen inom välfärden finns ett stort behov personal de närmaste tio åren.

Företagen Ecodatacenter och Warm, som planerar nyetableringar i Verksmon utanför Östersund, räknar med att anställa omkring 1 000 nya helårstjänster. Dessutom räknar företagen med att kringeffekterna kommer generera ytterligare 2 600 tjänster.

Samtidigt har Jämtland något som kan ses som ett lyxproblem.

– Det har aldrig varit så få inskrivna på Arbetsförmedlingen som är i arbetsför ålder som det är nu, säger Ola Kereby, chef på Arbetsförmedlingen i Jämtlands län.

Fler måste flytta till Jämtland

Det behövs alltså ett tillskott av invånare med ett brett spektrum av kompetenser som kan bemanna alla sorters arbeten i samhället.

Därför menar Östersunds kommunalråd, Effie Kourlos (C), att staden behöver växa på bred front, och att kommunens sedan länge uppsatta mål om att bli 75 000 invånare spelar en viktig roll för att lyckas med kompetensförsörjningen.

– Vi står mer redo än man gör längs kusten, säger hon.

I klippet berättar Östersunds kommunalråd Effie Kourlos (C) hur de ska locka nya invånare.

I norra Norrland är det bland annat batterifabrik och stålverk som behöver anställa, medan det även i Östersund kommer behövas mycket ny arbetskraft de kommande tio åren. Stora pensionsavgångar väntas inom välfärdsyrken, men främst behövs personal till den serverhall med tillhörande växthusanläggning som planeras i Verksmon. Därtill väntas tusentals jobb i kringeffekter.  
Satsningarna i Jämtland gör att det inom en snar framtid krävs ett stort tillskott av människor på arbetsmarknaden.

Följ vår satsning där vi i några inslag söker svar på hur arbetskraften ska säkras i Jämtlands län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datacenter i Östersund

Mer i ämnet