Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill veta hur mycket PFAS som åker ut i Indalsälven och når ända ut till kusten”. Det säger Anna Löfholm, vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Jämtland. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Länsstyrelsen kartlägger PFAS i Indalsälven: ”Vill se vilka halter som når kusten”

Publicerad

Länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland försöker i ett gemensamt projekt ta reda på hur mycket PFAS det finns i Indalsälven.

Efter de larm som kommit de senaste åren om att PFAS rinner ut i Storsjön från de gamla brandövningsområden som flygflottiljen F4 under lång tid använde sig av på Frösön, så vill man ta reda på hur mycket som når hela vägen ut till kusten.

PFAS är samlingsnamnet för de flera tusen industriellt framställda ämnen med extremt god förmåga att stöta bort vatten, smuts, fett samt stå emot mycket höga temperaturer.

Kan vara cancerframkallande

Det gör att PFAS-ämnen används i till exempel funktionskläder, impregneringsmedel, skidvalla, livsmedelsförpackningar, rengöringsmedel, teflonspannor samt brandsläckningsskum.

Baksidan är att PFAS-ämnen är giftiga och många har konstaterats vara cancerframkallande samt påverka förmågan att få barn. Ämnena tas lätt upp av kroppen via till exempel vatten och bryts i princip aldrig ner.

PFAS lakar ut i Storsjön

Det släckskum som under lång tid användes i brandövningar på F4 är nu den enskilt största föroreningen av PFAS i länet. Ämnena lakar ut i Storsjön via diken och bäckar.

– Det är mycket höga halter PFAS på Frösön, även i jämförelse med andra platser i landet. Vi kommer mäta under ett antal år för att se hur mycket som tar sig ut i Indalsälven och når ända ner till kusten, samt om det förändras över tid. Det säger Anna Löfholm, vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Jämtland.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.