Foto: SVT

Ingen försäljning av Mobacka före årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen försäljning av äldreboendet Mobacka i Lillhärdal före årsskiftet som kommunen hoppats på. Nu ifrågasätter allt fler om det inte vore rimligt att låta fastigheten fortsätta vara äldreboende trots att den verksamheten formellt sett är nedlagd.

Försäljningen av de båda äldreboendena Mobacka och Fjällglimten i Vemdalen väckte stor uppmärksamhet när det stod klart att de lagts ut på Blocket tidigare höst, inte minst mot bakgrund av att det fortfarande bodde äldre kvar.

Nu har det så kallade särskilda boendet avvecklats – ett boende med dygnet-runt-bemannig för de äldre – och flera hyresgäster flyttat. Men kvar bor ändå fyra äldre på Mobacka, men i så kallat trygghetsboende, vilket innebär att de klarar sig med hemtjänst.

Hemtjänsten blir kvar

Men någon försäljning blir det vare sig av Mobacka eller Fjällglimten före årsskiftet som kommunen hoppats på.

Nu står det också klart att hemtjänsten i Lillhärdal – trots vad som först sades – även fortsättningsvis får vara stationerad inne på Mobacka. I samma hus finns sedan tidigare en hälsocentral.

Utöver det har de minskade hyresintäkter lett till att Härjegårdar tvingats till stora nedskrivningar av fastigheterna. Värdet för Mobacka och Fjällglimten har totalt skrivits ned med 17 miljoner kronor.

Krav om fortsatt äldreboende

Detta sammantaget gör att allt fler ifrågasätter om det inte vore bäst att låta Mobacka fortsätta som äldreboende, nu när försäljningen drar ut på tiden. Kraven kommer bland annat från flera kommunpolitiker. Hör vad kommunalråd Anders Häggkvist (C) säger om möjligheterna till att ha Mobacka kvar som äldreboende i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.