Äldreboendet Mobacka i Lillhärdal är utlagt på Blocket, trots att det fortfarande bor äldre kvar där. Foto: SVT

Äldreboendet Mobacka utlagt på Blocket – trots att 90-åringar bor kvar

Uppdaterad
Publicerad

När Härjedalens kommun nu ska spara rejält så läggs två äldreboenden ner. Samtidigt har ett av dem – Mobacka i Lillhärdal – lagts ut på Blocket till försäljning, trots att där fortfarande bor äldre. Det väcker starka reaktioner.

Den här artikeln är från 20 september 2019.

Det första som möter besökaren vid äldreboendet Mobacka i Lillhärdal är ”Till salu”-skylten och på Blocket beskrivs fastigheten som en fastighet där det ”bedrivits äldreboende”. Korridorer, TV-rum och resten av lokalerna ekar nu tomma.

Men faktum är att Mobacka fortfarande är ett boende för äldre.

Visserligen har samtliga åldringar som tidigare hade så kallat serviceboende flyttat, men fyra 90-åringar, som klarar sig med hemtjänst, bor fortfarande kvar. Korridorer, TV-rum och resten av lokalerna ekar nu tomma.

Kan tvingas flytta

En av dem som bor kvar är Elin Eriksson som SVT träffar i hennes lägenhet. Fram till söndag får hon och de andra tre äta tillsammans i matsalen, men nästa vecka gäller reglerna om trygghetsboende fullt ut och då kommer de bara att erbjudas mat på sina rum av hemtjänstpersonal.

Vad som händer framöver vet ingen, det beror på vem som köper äldreboendet och vad den nya ägaren tänker göra med verksamheten. Blir det en annan verksamhet än äldreboende, blir de tvungna att flytta.

Det var i april som Härjedalens kommun slog fast att de tidigare fattade beslutet om att lägga ner två äldreboenden, Mobacka i Lillhärdal och Fjällglimten i Vemdalen, skulle genomföras.

Utöver det ska man även avveckla platserna för särskilt boende på Senioren i Sveg. Särskilt boende innebär att de äldre får hjälp av personal som finns på boendet dygnet runt.

Löfte om att få bo kvar

Samtliga som haft särskilt boende på Mobacka har nu försvunnit från boendet, antingen avlidit eller flyttat, den senaste flyttade så sent som i måndags. Men att de tvingats flytta väcker starka känslor.

– De äldre har blivit lurade hela tiden, de (kommunen) lovar en sak och sedan blir det något helt annat. För det första skulle de få bo kvar livet ut, men det ändrades. Sedan när det skulle genomföras gick det så fort. Nu har de fått flytta till Sveg, säger Annika Hansson, vårdbiträde vid Mobacka.

Äldreboendet utlagt på Blocket

Kvar på Mobacka finns nu alltså fyra äldre med trygghetsboende, det vill säga de har egna lägenheter och får enbart hjälp av hemtjänstpersonal.

Men hur länge de får bo kvar är högst osäkert. Det är inte bara är socialförvaltningen som måste spara utan även det kommunala bostadsbolaget Härjegårdar som nu håller på att sälja ut delar av sitt fastighetsbestånd, däribland Mobacka. En mäklare har anlitats och fastigheten har lagts ut på Blocket.

Kärv ekonomiskt läge för Härjedalens kommun

I budgeten för 2019 beräknades resultatet bli plus sex miljoner. Nu är prognosen istället minus 23 miljoner. En skillnad på närmare 30 miljoner. Av det står socialförvaltningens underskott för större delen, 21 miljoner.

För att komma till rätta med det här genomförs nu sedan tidigare beslutade åtgärder som avvecklingen av de särskilda boendena, ett beslut som fattades redan 2015. I april bestämde sig kommunen att verkligen genomföra det beslutet, vilket är grunden till det som nu sker på Mobacka.

Detta samtidigt som kommunens hyreskontrakt på Mobacka löper ut vid årsskiftet parallellt med att Härjegårdar säljer ut delar av sitt bestånd, däribland Mobackafastigheten.

Tuffa år väntar för kommunen, då man fram till år 2022 ska få bukt med inte bara årets underskott på 23 miljoner utan även förra årets på 7 miljoner, det vill säga totalt 30 miljoner.

Enligt kommunens beräknar sparar man 800 000 kronor per månad på att lägga ned de båda äldreboendena Mobacka och Fjällglimten.

En annan viktig sparåtgärd är att effektivisera personalens sätt att arbeta, bland annat genom en schemaförändring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.