Anders Häggkvist (C), kommunalråd i Härjedalen, säger att det inte ligger munkavle på personalen i kommunen. Foto: SVT

”Ingen munkavle på personalen”

Publicerad

Efter all kritik ger kommunledningen i Härjedalen besked: personalen kommer inte att beläggas med munkavle. Det står klart efter ett möte på torsdagen.

I en powerpointpresentation till cheferna inom Härjedalens kommun stod det så här: ”För offentliganställda ska yttrande-och meddelarfrihet råda...det är inte tillåtet att hindra anställda från att yttra sig i media.” Ett konstaterade som utgår ifrån gällande grundlag. Denna punkt följdes dock av en annan i informationsdokumentet och den löd så här: ”MEN arbetstagare har inte rätt att på arbetstid ta kontakt med media. Kontakt media på arbetstid får bara ske på uppdrag av närmsta chef.”

LÄS MER: Kommunanställda i Härjedalen förbjuds prata med media

Möte idag om kritiserad ”munkavle”

Det här väckte starka reaktioner. Många såg det som att de anställda belades med munkavle.

Efter all kritik höll kommunledningen idag, torsdag, ett möte med personalchefen, den som låg bakom direktiven, för att klargöra – både internt och externt – kommunens officiella ståndpunkt. Och den ståndpunkten innebär att det tidigare påbudet tas bort.

Inget förbud mot mediakontakt på arbetstid

SVT: Är det ok att ringa och prata med journalister på arbetstid?

–  Det är helt ok, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Häggkvist (C). Yttrandefriheten är en av demokratins grundpelare och den står vi för.

Frågan är då vad som hände, hur kom det sig att det skickades ut direktiv om att det inte var tillåtet med journalistkontakter för anställda på arbetstid.

– Det kan jag inte svara på, jag var inte med, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Häggkvist (C).

”Kommunikationen ska förbättras”

Det kan ha varit frågan om en klumpig formulering av personalchefen, som sedan missförstods av medierna, menar Häggkvist, som dock inte hade läst själva direktivet när SVT frågar. Formuleringen i själva dokumentet är trots allt tydlig om vad som är ok och inte. Men vad som än låg bakom så ska kommunledningen nu se över direktiven och göra en revidering.

– Vi ska titta igenom det där och prata igenom hur vi kan kommunicera på ett bättre sätt, men återigen yttrandefriheten står vi upp för, säger Anders Häggkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.