Nils Funcke. Foto: SVT

Kommunanställda i Härjedalen förbjuds prata med media

Anställda i Härjedalens kommun förbjuds prata med media under arbetstid. Istället ska man vända sig till sin chef, säger kommunens personalchef.

Enligt Härjedalens kommuns personalchef Britt Paju kommer de nya direktiven som reaktion på en artikel i Tidningen Härjedalen.

– Det var en artikel som kom ut för ungefär en månad sedan om personal på hemtjänsten i Sveg som hotade med massuppsägning, säger Britt Paju.

– Det är inte tillåtet att hota med massuppsägning, det strider mot gällande kollektivavtal. Men vi vet inte om det var personalens eller journalistens ord.

Ingen munkavel på personalen

”Arbetstagare har inte rätt att på arbetstid ta kontakt med media” och ”om en arbetstagare vill uttala sig i media ska detta ske på fritiden” skriver Härjedalens kommun på sitt intranät rapporterar ÖP.

När vi pratar med personalchefen Britt Paju säger hon att det inte handlar om att sätta munkavle på personalen.

– Men det ska inte ha en inverkan på arbetet. Därför är inte okej att på arbetsplatsen uttala sig till media, det ger konstiga signaler, säger Britt Paju.

Enligt Britt Paju ska kommunens personal i första hand ta upp problem med chefer innan de går till media.

Personalen kan vara ovetandes

I nuläget är det inte säkert att personalen i Härjedalens kommun är informerade om de nya direktiven.

– Vi har gått ut med informationen till chefer, sen ska de ta det vidare till olika forum så jag vet inte vad personalen tycker, säger Britt Paju.

En som reagerar stark på de nya direktiven är yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Det är direkt fel och strider mot grundlagen. Det är en uppmaning de anställda kan strunta i, säger han till ÖP.

Media stängs ute från lokaler

Enligt ÖP skriver Härjedalens kommun även att kommunens ”lokaler skolor, boenden, kontor med mera” inte är offentliga lokaler. Medier och andra obehöriga har därför inte rätt att gå in i lokalerna. ”Media ska boka tid med berörd chef om de vill intervjua någon/göra reportage”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer