Foto: SVT

Inget förbud att vistas i häckningsområdet vid Stekenjokk

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste fem åren har Länsstyrelsen haft ett tillfälligt förbud att vistas i området kring Stekenjokksvägen i syfte att förhindra äggplundrare och för att skydda fågellivet. I år blir det inget förbud. Det skriver Länsstyrelsen Jämtland i ett pressmeddelande.

De har under ett antal år förberett ett permanent naturreservat i området med en föreskrift som reglerar ett årligt återkommande beträdnadsförbud.

Separat fågelskyddsområde

Men på grund av att det är svårt att ändra föreskrifter i naturreservat och det faktum att fåglars häckning kan infalla både senare och tidigare än normalt, bedömer Länsstyrelsen att det är lämpligare med ett separat fågelskyddsområde.

LÄS MER: Krafttag mot äggtjuvar

Bevakning under sommaren

Myndigheten kommer därför årligen att fatta beslut om ett fågelskyddsområde med beträdnadsförbud. Ett sådant beslut hinner inte tas innan fåglarnas häckningsperiod i år, vilket medför att det inte blir något beträdnadsförbud under 2017.

Precis som tidigare år kommer bevakningen att vara förstärkt från mitten av juni till mitten av juli.

Länsstyrelsen räknar med att det blir ett fågelskyddsområde med beträdnadsförbud under försommaren 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.